Računalništvo, telefonija
26.08.2018 17:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fortnite – otroci z njim obsedeni, starši zaskrbljeni

Fortnite - otroci z njim obsedeni, starši zaskrbljeni
Fortnite - otroci z njim obsedeni, starši zaskrbljeni

Praktično s prostim ušesom je mogoče slišati zaskrbljene glasove staršev, ki se po celem svetu sprašujejo, kako naj svoje otroke potegnejo iz črne luknje, ki sliši na ime Fortnite. Večigralska spletna igra, ki je delo ustvarjalcev Epic Games, je osvojila srca in glave otrok in mladostnikov po celem svetu – skoraj dobesedno. Igra, katere igranje je sicer brezplačno, ima trenutno 3,4 milijone igralcev in zasluži približno 318 milijonov ameriških dolarjev na mesec. Največji profit nastaja na račun mikro “in-game” transkacij, kjer igralci kupujejo raznorazne dodatke za svoje like, ali pa jih opremljajo z novimi plesnimi gibi.

Kako velik vpliv ima igra na zunanji svet kaže dejstvo, da je zloglasni “flossing” ples postal pravi globalni hit med mladimi oboževalci igre in še širše. Ena od mamic je v intervjuju zaskrbljujoče povedala: “Igro sovražim, kajti popolnoma oblega možgane mojega 14 letnega sina, ki je celoteno poletje preživel pred ekranom”. Dodala je še to, da sin o njegovem liku iz igre govori kot o nečem resničnem, resničen denar zapravlja za virtualne izdelke, poleg tega pa vedno, ko umre, postane zelo žalosten. Nekateri starši celo pripovedujejo zgodbe, kjer si otroci nastavljajo budilke ob 5.30 zjutraj, da bi lahko igrali “Fortnite”.

Tracy Albert, mama 7 letnega sina pravi, da je ta zelo jezen, ker mu mama na dovoli igranja igre 24 ur na dan. Albertova je celo povedala, da se je neke noči sin delal, da spi in ko se je vse umirilo, se je izmuznil iz postelje ter do 3.00 zjutraj igral Fortnite. “Nekateri od prijateljev prav tako igrajo, torej nisem ravno čisto sama. Ena od mam teh prijateljev je učiteljica, kar me malce pomirja”.

Starši so zakrbljeni …

Edini, ki so zakrbljeni zaradi igre Fornite, so starši. Pa je Fortnite resnično slab za otroke? Obstaja tudi kakšna pozitivna stvar, ki prihaja iz tega, da so otroci po cele dneve prilepljeni na ekrane? “Fortnite je to, kar otrok iz njega naredi in potegne”, pravi Dr. Deborah Gilboa, strokovnjakinja za razvoj otrok. “Obstajajo super priložnosti za razvoj komunikacijskih, kolaboracijskih in ostalih veščin, ki iz otroka naredijo odraslega človeka”, je še dodala.

Ne glede na to se moramo zavedati, da igra še vedno ponuja kar nekaj možnosti za promocijo slabega vedenja. Vse od nasilja naprej lahko znotraj igre najdemo na vsakem koraku. “Nadzorujte vašega otroka med igranjem igre, še posebej, če je mlajši od 14 let”, svetuje Gilboa. “To je lepa priložnost, da otrok potegne karseda največ iz te igra, kajti sam verjemite ne bo zmogel”, še dodaja.

Že res, da mnogi starši močno kritizirajo Fornite, vendar pa najdemo tudi takšne, ki pravijo, da igra ni v celoti slaba. Nekateri poročajo o tem, da igrajo skupaj s svojimi otroki in tako preživljajo skupaj več časa kot pa bi ga sicer. Spet drugi govorijo o izkušnjah, ko jim otroci pripovedujejo, kako jih igra uči, da pazijo na okolje, da se znajo hitro odločiti in kako prevezeti odgovornost. Verjeli ali ne celo učitelji vidijo določeno korist v igranju Fortnita. Veliko jih poroča o tem, da igra otroke zbližuje, saj igrajo skupaj tudi tisti, ki se sicer ne bi nikoli povezali ali družili v sklopu kakšne druge aktivnosti. “Nekateri učenci, ki niso najbolj družabni, so se začeli družiti in vzpostavljati prava prijateljstva z bolj “popularnimi” učenci in tudi to pove marsikaj o tej igri”, pravi ena od učiteljic.

Dejstvo je, da igre takšnih in drugačnih zvrsti vplivajo na igralce in govora o tem, ali je ta vpliv pozitiven ali negativen, ne manjka. Fortnite je trenutno verjetno ena najbolj vročih “gaming” uspešnic, ki pa po vsej verjetnosti ne bo dosegla efekta nekaterih predhodnih “revolucionarnih” iger tega žanra. Ali igranje te igre škoduje našim otrokom? Odgovor na to vprašanje pa naj si oblikuje vsak starš posebej.


Prijavi napako v članku