Aplikacije in dodatni programi
19.05.2024 09:53
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropa, tukaj je Claude, veliki rival ChatGPT-ja

Že res, da je imelo podjetje OpenAI s ChatGPT-jem  glavno besedo pri adventu generativne umetne inteligence, vendar so poleg njega na trgu še drugi igralci, ki so hitro postali sinonim za trenutno najbolj vročo tehnologijo. Ko je Anthropic, zagonsko podjetje, ki ga močno podpira Amazon, marca letos predstavil svoj prvi veliki jezikovni model Claude 3, smo bili uporabniki v Evropi razočarani, saj ta pri nas še ni bil na voljo za uporabo.

14. maja je eden glavnih rivalov ChatGPT-ja prišel tudi k nam (API je bil za razvijalce na voljo že nekaj mesecev prej).

Glavna stvar, ki jo lahko rečemo po manj kot eni uri testiranja je, da je hiter. Res hiter. Prvi vtis je, da je Claude v mnogih odzivih bolj temeljit, tudi če ga primerjamo s plačljivo različico ChatGPT. Zdi se tudi bolj … človeški? In to ne samo zato, ker Claude začne prvi stik tako, da uporabnika vpraša po imenu in pove, da je vesel, da te je spoznal.

Medtem ko je še vedno dokaj enostavno ugotoviti, ko besedilo napiše ChatGPT, nismo povsem prepričani, ali lahko to rečemo tudi pri Claudu. To dejstvo je hkrati impresivno in zaskrbljujoče.

Trenutna “Claude družina” sestoji iz treh verzij – Opus, Sonnet in Haiku. Opus je Anthropicov “najbolj inteligentni” model. Glede na podatke razvijalcev prekaša svoje konkurente pri večini primerjalnih parametrov za umetno inteligentne sisteme.

Claude je trenutno na voljo preko spletne strani Claude.ai, iOS aplikacije in posebnega skupinskega plana za poslovne uporabnike. Kot brezplačni uporabniki imamo sprva dostop do različice Sonnet, ki pa ima dnevno omejitev uporabe. Opus je na voljo s Pro naročnino, ki stane 18 evrov plus davek.

Claude trdi, da “dobro razume in tekoče govori francoski, nemški, italijanski, španski in druge evropske jezike”. Ne glede na to pa ob pozivu sporoči, da ne govori tekoče slovenščine. Vseeno pa občasno napiše še – v slovenščini –, da nam lahko ponudi enostavnejše odgovore v slovenščini, vendar bi bilo o bolj zapletenih temah lažje razpravljati v angleščini. To ponazarja enega od razlogov, zakaj je usposabljanje velikih jezikovnih modelov na podatkih manj razširjenih jezikov izjemno pomembno za vse regije.

Claude ni multimodalen, kar pomeni, da ni sposoben generirati slike, kot recimo OpenAI-jev DALL-E, ki je med drugim vključen v plačljivo različico ChatGPT-ja. Lahko pa Claude procesira in analizira vizualne vnose.

Na isti dan, ko je Anthropic izdal Clauda, je OpenAI predstavil GPT-4o. Obe podjetji finančno podpirajo tehnološki velikani (prvo Amazon in Google, drugo Microsoft). Poleg konkuriranja na klasičnih področjih velikih jezikovnih modelov se Anthropic pozicionira kot podjetje, ki se zavzema za razvoj varnih rešitev umetne inteligence.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več