Strojna oprema
31.07.2006 12:30

Deli z drugimi:

Share

Cenejši strežniki gredo odlično v promet

V letu 2005 se je obseg prodaje strežnikov na trgih srednje in vzhodne Evrope povečal za 27.3% na skoraj 275.000 enot. Zaradi padanja cen in vse večje priljubljenosti cenejših strežnikov pa se je celotna vrednost trga istočasno povečala le za skromnih, a še vedno precejšnjih 12.7% in ob koncu leta 2005 dosegla skoraj 1.6 milijarde USD. Raziskave analitske hiše IDC kažejo, da so med glavnimi razlogi za rast regionalnega trga strežnikov vladna vlaganja v IT, finančna podpora EU novim članicam in kandidatkam ter pozitivni ekonomskih indikatorjev, ki pripomorejo k večjemu poslovnemu zaupanju in hkrati povečujejo investicije malih in srednje velikih podjetij v IT.

“V prejšnjem letu je prodaja strežnikov zrasla v vseh državah Srednje in Vzhodne Evrope, v veliki večini primerov celo za toliko, da v primerjavi z njimi trgi strežnikov v Zahodni Evropi delujejo statično”, pravi Stefania Lorenz, vodja programa Systems pri IDC CEMA. “A nižje cene in vse večji obseg prodaje cenejših strežnikov povzročata velike razlike v rasti vrednosti prodanih enot. Vrednost trga je v Bolgariji narasla za neverjetnih 71% in v Rusiji za več kot 32%, medtem ko se je zaradi vse večjega obsega prodaje cenejših strežnikov vrednost češkega, madžarskega in hrvaškega trga dejansko skrčila”.

V letu 2005 je bil po številu prodanih enot zopet največji ruski trg, saj so na njem prodali več kot 42% vseh strežnikov v regiji. Zaradi velikih vladnih projektov bo omenjeni trg rasel tudi v letih 2006 in 2007. Drugi največji trg v regiji je bil poljski, saj so na njem prodali več kot 16% vseh strežnikov. V nasprotju z ruskim trgom so bili na poljskem trgu glavno gonilo prodaje projekti srednjih in velikih privatnih podjetij. Češki trg je bil po številu prodanih strežnikov tretji, madžarski četrti in ukrajinski peti.

HP je bil v letu 2005 najuspešnejši ponudnik na strežniških trgih Srednje in Vzhodne Evrope, saj je bil po številu prodanih enot prvi na vseh trgih v regiji. Po uspešnosti mu sledi IBM, ki je zasedel drugo mesto na vseh trgih razen na ukrajinskem. Tretje mesto je zasedel Dell, ki je bil tretji najuspešnejši ponudnik na vseh trgih, razen na ukrajinskem in romunskem. Skupaj so ta tri podjetja prodala 58.8% vseh strežnikov in s tem prispevala 58.2% celotne vrednosti regionalnega trga. Glede na vrednost prodanih strežnikov je prvo mesto zasedel HP, drugo IBM, medtem ko je tretje mesto pripadlo podjetju Sun Microsystems.

Premik regionalnega trga k cenejšim strežnikom se bo nadaljeval tudi v naslednjih nekaj letih. Poročila analitske hiše IDC kažejo, da so strežniki s ceno pod 3,000 USD v letu 2003 predstavljali 44.6% vseh prodanih enot. Samo dve leti kasneje se je v tem cenovnem razredu prodalo več kot 50% vseh strežnikov (potrebno pa je omeniti, da je prodaja zrasla v vseh cenovnih razredih razen v enem). Do leta 2010 bo v omenjenem cenovnem razredu prodanih okoli 53% vseh strežnikov v regiji. Čeprav je prodaja visoko zmogljivih strežnikov (s ceno nad 500,000 USD) po številu predstavljala manj kot 0.1% vseh prodanih strežnikov, pa je njihova prodajna vrednost dosegla skoraj 16% celotne vrednosti regionalnega trga.

“Prihodnost regionalnih strežniških trgov je svetla”, pravi Lorenzova. “Različni dejavniki pospeševanja prodaje bodo prisotni še vsaj nekaj let, čeprav rast ne bo tako dramatična”. Glede na raziskave analitske hiše IDC, se bo število prodanih strežnikov v Srednji in Vzhodni Evropi v letu 2006 povečalo za skoraj 17%, medtem ko bo rast v letu 2007 dosegla skoraj 13%. Največjo rast v letošnjem letu bodo dosegli ruski, ukrajinski in madžarski trg, med njimi pa bo najuspešnejši ukrajinski, kjer se bo prodaja povečala za preko 38%.

Poročilo analitske hiše IDC Central and Eastern Europe Enterprise Systems and Server 2006-2010 Forecast and 2005 Vendor Shares analizira trge strežnikov in delovnih postaj v enajstih državah Srednje in Vzhodne Evrope (Rusija, Poljska, Češka Republika, Madžarska, Ukrajina, Romunija, Hrvaška, Slovaška, Slovenija, Bolgarija in ostale države Vzhodne Evrope) v letu 2005, s podatki razdeljenimi po proizvajalcu, tehnologiji centralnega procesorja in operacijskih sistemih, prav tako pa so razdeljeni tudi v deset različnih cenovnih razredov. Poleg omenjenih podatkov raziskava vsebuje tudi natančno napoved gibanja velikosti trga vse do leta 2010.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več