Računalništvo, telefonija
29.05.2018 11:04
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Robotska koža«, ki se lahko celi kar sama

»Robotska koža«, ki se lahko celi kar sama
»Robotska koža«, ki se lahko celi kar sama

Današnji roboti so precej togi, kar posledično pomeni, da so izpostavljeni poškodbam in so težavni za popravilo. To je tudi razlog, zakaj jih raziskovalci želijo opremiti s precej tanjšo kožo. Ta cilj so doslej poskušali doseči z materiali, ki so bili dovolj mehki in relativno poceni, a so se hitro trgali ali preluknjali. Rešitev za to težavo pa se morda skriva v novem izumu, do katerega so se dokopali raziskovalci univerze Carnegie Mellon.

Ti so našli način, kako se zoperstaviti poškodbam površine in električnim težavam, ki smo jih doslej videvali pri mehkih materialih, uporabljenih za izdelavo elektronike za robote. Tokrat so raziskovalci uporabili posebno vrsto polimera, ki je tako prožen kot odporen na poškodbe. To so dosegli tako, da so v prožno plastično maso vstavili ploščo, sestavljeno iz galija in indija. Poleg tega gre tu za material, ki se v primeru poškodbe lahko zaceli kar sam, pri tem pa ne potrebuje dodatne toplote, povečane vlažnosti ali zunanje pomoči.

Raziskovalci so zamisel o novem materialu dobili kar s proučevanjem živčnega sistema, ki se sam obnavlja, ta pa lahko tako odpravi poškodbe kot tudi ponovno vzpostavi električne povezave. Zaradi odličnih lastnosti novega materiala je po vsej verjetnosti le še vprašanje časa, kdaj se bodo za njegovo uporabo odločili proizvajalci robotskih sistemov.


Prijavi napako v članku