Računalništvo, telefonija
02.06.2016 05:59

Deli z drugimi:

Share

Evropa in velika IT podjetja proti sovražnemu govoru na internetu

Sovražni govor nima prostora na svetovnem spletu.
Sovražni govor nima prostora na svetovnem spletu.

Skriti za anonimnostjo, ki jo po našem prepričanju nudita izmišljeno uporabniško ime in svetovni splet, smo uporabniki spleta postali zelo nezadržani pri komentiranju člankov in objavljanju na forumih. Ker pa to pogosto vodi do sovražnega govora, so Evropska komisija, Facebook, Twitter, YouTube in Microsoft sprejeli skupno odločitev, da temu naredijo konec. Ti so namreč napovedali skupni kodeks ravnanja, ki vključuje številne zaveze v boju proti širjenju nezakonitega in sovražnega govora na internetu v Evropi.

Velika IT podjetja so bodo odslej prizadevala za zagotovitev, da spletne platforme posameznikom ne dajejo možnosti za množično širjenje nezakonitega in sovražnega govora na internetu. Od tem pa mora biti vedno zagotovljena tudi možnost svobode izražanja na svetovnem spletu. Pri boju proti širjenju nezakonitega in sovražnega govora na internetu bodo morale sodelovati tudi države članice Evropske unije, ki morajo začeti v celoti izvajati nacionalne zakonodaje, ki urejajo to področje.

Zakonodajo proti nezakonitemu in sovražnemu govoru na internetu bo treba še dopolniti z ukrepi, katerih cilj bo zagotoviti, da se bo lahko sporne vsebine odstranilo v manj kot 24 urah. Kršitelje pa bodo morala IT podjetja odstraniti iz portalov oziroma jih povsem preprečiti dostop.


Prijavi napako v članku