Računalništvo, telefonija
24.10.2015 06:27
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Facebookov iskalnik pokopal Googlovega?

Uspeh Facebookovega iskalnika bi bil lahko usoden za Googlovega.
Uspeh Facebookovega iskalnika bi bil lahko usoden za Googlovega.

Dandanes se večina informacij nahaja kar na družbenih omrežjih, saj jih skupno uporablja že dobra milijarda ljudi, mnoge med njimi pa tudi po več ur dnevno. Zaradi tega so pri podjetju The Verge prepričani, da bo Facebook to prednost kmalu tudi unovčil, in sicer z uvedbo lastnega spletnega iskalnika. Največjemu družbenemu omrežju naj bi doslej uspelo indeksirati že okoli dva trilijona objav, pri čemer so moči zaenkrat usmerjene le na angleško zapisane objave.

Funkcija iskanja bo sprva na voljo uporabnikom, ki imajo pod jezikovnimi nastavitvami izbrano ameriško angleščino (English – US), mogoče pa jo bo uporabljati v navezavi tako s spletnim iskalnikom kot na pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Android in iOS. V Facebookov iskalnik bomo lahko kmalu vpisali ključne besede in prikazal se bo seznam objav, ki vsebujejo našo poizvedbo. Koncept bo torej v osnovi zelo enak tistemu, ki ga poznamo pri podjetju Google in pri drugih ponudnikih spletnega iskanja, kot so na primer Yahoo!, Bing in Baidu. Na vrhu seznama rezultatov bodo objave najbolj zanesljivih virov (na primer svetovnih novičarskih organizacij), nato bodo uporabniku prikazane še objave naših prijateljev, znancev in drugih oseb s Facebooka.

Facebook pri tem nekoliko umirja strasti in poudarja, da bo v iskalniku prikazoval samo javne objave, številni poznavalci pa so prepričani, da bo tudi tu prišlo do spornega vdora v zasebnost uporabnikov. Spletni iskalnik Facebook bodo namreč hitro zavohale oglaševalske agencije, ki bodo začele zapuščati spletni iskalnik Google, usmerjeno oglaševanje pa bo seveda zahtevalo davek na zasebnost.


Prijavi napako v članku