Računalništvo, telefonija
28.04.2013 11:26
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zoomboard: Najboljša tipkovnica za najmanjše zaslone

Raziskovalci univerze Carnegie Mellon so pripravili tipkovnico Zoomboard, s katero lahko na miniaturnem zaslonu uporabnik natipka do deset besed na minuto. Ker bo novost prosto dostopna, lahko kmalu pričakujemo vrsto uporabnih programov, ki bodo olajšali vnos sporočil na napravah z miniaturnimi zasloni.
Z uporabo navidezne tipkovnice Zoomboard bomo lahko napisali sporočilo tudi na miniaturnem zaslonu pametne ročne ure.
Z uporabo navidezne tipkovnice Zoomboard bomo lahko napisali sporočilo tudi na miniaturnem zaslonu pametne ročne ure.

Pametne ročne ure so tako rekoč pred vrati, saj naj bi jih v drugi polovici leta ponudila v prodajo vsa vidnejša podjetja, kot so Samsung, Microsoft in LG Electronics (http://goo.gl/kzubm). Ker bo novince mogoče povezati s pametnimi mobilnimi telefoni in bodo ti imeli nameščen mobilni operacijski sistem z bogato paleto programske opreme, raziskovalci mrzlično iščejo načine, kako uporabnikom olajšati vnašanje sporočil na miniaturnih zaslonih občutljivih na dotik. Trenutno najboljša zamisel prihaja iz krogov raziskovalcev ameriške univerze Carnegie Mellon University, saj so ti pripravili miniaturno tipkovnico Zoomboard, s katero lahko na miniaturnem zaslonu uporabnik natipka do deset besed na minuto.

Koncept delovanja tipkovnice Zoomboard je tako enostaven kot inovativen, saj za vnos črke uporabnik najprej klikne na območje, kjer se ta črka nahaja, in ko se izbrano območje samodejno poveča, klikne še na želeno črko oziroma številko ali ločilo. Za priklic simbolov zadošča, da gre uporabnik s prstom navpično čez zaslon, medtem ko se preslednica »prikliče« s premikom prsta iz leve proti desni. Za brisanje pa gre uporabnik s prstom čez zaslon iz desne proti levi.

Raziskovalci ameriške univerze Carnegie Mellon University so zagotovili, da bodo izvorno kodo njihove revolucionarne tipkovnice Zoomboard kmalu objavili na svetovnem spletu. Ker bo ta prosto dostopna, lahko kaj kmalu pričakujemo vrsto uporabnih programov, ki bodo znatno olajšali vnos sporočil na napravah z miniaturnimi zasloni. Da bo čakanje na nove programe minilo hitreje, si na spletnem naslovu http://goo.gl/gYk6Q oglejte video posnetek, ki prikazuje način delovanja in uporabe nadvse inovativne tipkovnice Zoomboard.


Prijavi napako v članku