Računalništvo, telefonija
22.06.2018 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot je prvič odpustil človeka

Robot je prvič odpustil človeka
Robot je prvič odpustil človeka

“Ni bilo prvič, da mi moja službena kartica, s katero se zjutraj prijavim v službi ni delala. Mislil sem, da je čas za zamenjavo”, je povedal Ibrahim Diallo, ki je kar naenkrat ostal brez službe in to brez ideje zakaj. Začela se je sekvenca dogodkov, ki je pokazala, da Ibrahima ni odpustil nadrejeni, temveč stroj oz. umetna inteligenca. Podrobnosti svoje zgodbe je zapisal na blogu, za katerega upa, da bo služil kot opozorilo podjetjem, ki se preveč zanašajo na avtomatizacijo. “Avtomatizacija je lahko dobra naložba za podjetje, vendar mora biti človek, ki lahko vstopi, ko umetna inteligenca naredi napako”, je še zapisal.

Zgodba Dialle se je začela tako, da nekega dne enostavno ni imel dostopa do svoje pisarne v enem od nebotičnikov v Los Angelesu. Prositi je moral varnostnika, da mu je omogočil vstop in takoj je sprožil preiskavo. “Takoj, ko sem prišel v svoje nadstropje, sem stopil do svojega nadrejenega in mu povedal zakaj se gre. Obljubila mi je, da bom dobil novo kartico”, je zapisal Diallo. Ta je ob nezmožnosti vstopa v zgradbo bil seveda začuden, vendar mu ni prišlo niti na kraj pameti, da bi lahko bil odpuščen na tak način.

Naslednji šok je Diallo doživel, ko je v sistemu ob njegovem imenu pisalo “neaktiven”. To zagotovo ne more biti dober znak kajne? Dan je postajal samo še slabši, ko je po kosilu, po tem, ko je 10 minut čakal, da so ga ponovno spustili v pisarno, dobil sporočilo iz kadrovkse službe, da je njegova pogodba bila prekinjena. Sodelavka iz kadrovske mu je obljubila, da bo zadevi prišla do dna. Naslednji dan je bil izpisan iz vseh možnih sistemov in po kosilu sta se v njegovi pisarni pojavila dva varnostnika, ki naj bi dobila e-mail sporočilo, da naj pospremita g. Diallo iz zgradbe.

Njegova nadrejena je bila enako zmedena kot on sam, vendar vse kar mu je takrat hodilo po glavi je: “Jaz sem odpuščen. Enostavno ni bilo nič, kar bi lahko kdorkoli naredil. Vsi smo stali, nemočni in jaz sem enostavno pospravil svoje stvari in zapustil zgradbo”. Ravno v tem času je Diallo bil zaposlen 9. mesec in v naslednjih treh tednih je bil dodan v kopijo e-mailov, ki so se dotikali njegovega primera. “Napisano je bilo brez duše, z rdečo barvo in počutil sem se kot da berem ukaze, ki narekujejo pot moji usodi. Prekini to, zapusti to, odstrani to itd.”, je napisal Diallo v blogu in dodal, da je sistem nemilostno izbiral žrtve in on je bil pač prvi.

Po celih treh tednih so šefi Dialla ugotovili, zakaj je bil odpuščen. Podjetje je bilo v fazi sprememb, tako kar se tiče uporabljenih sistemov kot tudi ljudi, ki so jih zaposlovali. Njegov takratni nadrejeni menedžer je bil poslan, da dela od doma in v tem času pogodba Dialla ni bila obnovljena v sistemu. Prej omenjeni čas sprememb je pripeljal stroje oz. umetno inteligenco, ki je Dialli označila kot “bivši zaposleni”. Vsi naslednji ukazi so poslani avtomatsko in vsak naslednji sproži naslednjega. Na primer, ko je bil poslan ukaz za prekinitev delovanja moje službene kartice, ni bilo nobene možnosti, da bi jo lahko ponovno usposobili.

“Ko je enkrat kartica onesposobljena, varnostniki dobijo sporočilo o odpuščenem zaposlenem. Nato sledi moj Windows račun, Jira račun in tako naprej, dokler nisem izpisan iz vseh sistemov”, je še zapisal. Dialla je sprejel dokončno odločitev, da si najde novo službo.

Zgoraj opisana zgodba mora služiti kot opozorilo vsem, ki v preveliki meri zaupajo umetni inteligenci. Strokovnjak za umetno inteligenco, Dave Coplin, pravi: “To je še en primer, ko so ljudje naredili napako in postavili umetno inteligenco nasproti človeku in ne ob bok njemu”.


Prijavi napako v članku