Računalništvo, telefonija
28.08.2018 06:31

Deli z drugimi:

Share

Združeno kraljestvo z lastnim navigacijskim sistemom?

Britanci resno razmišljajo o razvoju lastnega navigacijskega sistema.
Britanci resno razmišljajo o razvoju lastnega navigacijskega sistema.

Več kot polovica britanskih volivcev se je na referendumu leta 2016 odločila, da želijo, da njihova država zapusti Evropsko unijo (52 odstotkov proti 48 odstotkov). Zato je morala britanska vlada sprožiti postopek za izstop iz EU, kar še vedno povzroča mnogo skrbi tako Britancem kot drugod po svetu. Čeprav bo moralo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske že v avgustu naslednjega leta zapustiti Evropsko unijo, dogovor s preostalimi članicami Evropske unije namreč še ni bil dosežen. Ne glede na to pa je že sedaj jasno, da bo po avgustu leta 2019 izhod Združenega kraljestva iz Evropske unije pomembno vplival na svobodo gibanja kapitala, blaga, storitev in na številna druga področja življenja Britancev.

Zaradi tega ne preseneča najava britanskega finančnega ministra Philipa Hammonda, da želi »rezervirati« kar preračunanih 110 milijonov evrov za razvoj lastnega navigacijskega sistema. Britanci se namreč bojijo, da jim bo Evropska unija po avgustu leta 2019 omejila dostop do informacij, ki jih zbira v okviru evropskega navigacijskega sistema Galileo, čeprav je Združeno kraljestva vanj že vložilo precejšnje vsote denarja. Evropska komisija je namreč že začela izključevati britanske predstavnike in organizacije iz sporazuma o prihodnjem razvoju navigacijskega sistema Galileo.

Pri tem velja še omeniti, da sklad za razvoj lastnega navigacijskega sistema z Združeno kraljestvo v višini preračunanih 110 milijonov evrov bo po vsej verjetnosti zadoščal le za začetno fazo projekta. Evropska unija je namreč v lastni navigacijski sistem Galileo vložila že več kot 10 milijard evrov denarja, ta pa še vedno ni dokončan.


Prijavi napako v članku