Računalništvo, telefonija
08.06.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Zakaj paketi iz Kitajske rabijo toliko časa?

Za naročila s Kitajske, "čakalna doba" tudi do več mesecev
Za naročila s Kitajske, "čakalna doba" tudi do več mesecev

Vsakdo je že kaj naročil s kakšne Kitajske splete strani. Vendar kaj, ko morate na paket čakati tudi več mesecev. Tukaj se lahko zahvalite predvsem dobaviteljem in ne prodajalcem. Najpogostejši razlog je ta, da ti paketi niso razposlani od prodajalca, vendar od tretje osebe. Ta sodeluje s prodajalcem.

Ko vi oddate naročilo, na primer na AliExpressu, to gre do prodajalca. Ta v nekaj dneh nato kontaktira svojega dobavitelja, kater nato pošlje izdelek na naveden naslov preko navadne pošte.

Že tukaj se izgubi nekaj dni, kaj šele v dostavi.

Zaradi tega, ker je dostava z vidika kupca brezplačna, je zanjo vseeno potrebno nekaj odšteti. To po navadi pokrije dobavitelj, saj ta pogosto dobi posebne ugodnosti zaradi množičnega pošiljanja paketov.

Preprosteje povedano, dobavitelj se pogaja s pošto. Na koncu določita mesečno “najemnino” v zameno pa so vsi paketi za pošiljanje brezplačni.

Ker pa je dostava “navadna” in praktično neizsledljiva, paket potuje skozi vse možna mesta, namesto direktno do druge celine. Takšni paketi največkrat vidijo vse od kombija, do mopeda, vse razen letala, kar bi bilo najhitreje za samo dostavo.

Zaradi tega, je dostava tudi brezplačna. Če pa želimo paket prejeti v parih dneh, mora vse skupaj, od oddaje naročila, do dostave potekati hitreje. Tukaj moramo vzeti tudi v izračun to, da velika podjetja, kot so UPS, FedEX, DPD, ipd. izkoriščajo te pogoje in večkrat zaračunavajo velike stroške za hitro dostavo iz Kitajske po svetu.


Prijavi napako v članku