Računalništvo, telefonija
28.01.2018 06:10
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj Apple skriva podatke o stanju baterij telefonov iPhone?

Zakaj Apple skriva podatke o stanju baterij telefonov iPhone?
Zakaj Apple skriva podatke o stanju baterij telefonov iPhone?

Na spletu se še vedno ni polegel prah okoli tega, da je Apple namenoma upočasnjeval delovanje starejših modelov iPhonov (iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 7 ter iPhone SE). Kot razlog so pri Applu navedli dejstvo, da se baterije telefonov starajo zaradi kemičnega procesa, posledično pa se zmanjša njihova zmogljivost. Da bi preprečili hitro praznjenje baterije in morebitnega poškodovanja elektronike, naj jim ne bi preostalo drugega, kot da zmanjšajo frekvenco delovanja procesorja.

Po drugi strani pa je Apple uporabnikom iPhonov dalj časa zatrjeval, da jim bo baterija brez težav »zdržala« skozi celotno življenjsko obdobje naprave, kar seveda ni res. To je bil verjetno tudi razlog, zakaj uporabniki v spletni trgovini App Store niso mogli prenesti aplikacij, ki bi jim pomagale določiti »zdravje« baterij svojih telefonov. Čeprav so se pri Applu izgovarjali, da so to storili iz varnostnih razlogov, je vse več posameznikov prepričanih, da je Apple v resnici želel le prikriti ključne podatke o življenjski dobi baterij, ki so vgrajene v iPhonih. Ko je telefon pričel delovati počasi zaradi iztrošene baterije, so številni uporabniki kupili novo napravo, čeprav bi težavo rešila že zgolj zamenjava baterije.

Na srečo so pri Applu obljubili, da bodo uporabnikom kmalu omogočali spremljanje zdravja baterije njihovih mobilnih naprav in jim hkrati omogočili, da njihovo avtonomijo delovanja žrtvujejo za zmogljivost naprave. Poleg tega je Apple uporabnikom starejših iPhonov omogočil zamenjavo baterije po zelo ugodni ceni. Menjava baterije pri nas stane okoli 43 evrov (EPL, iStyle in drugi), uporabnik pa mora običajno brez svojega iPhona zdržati do pet delovnih dni. Strošek za povrnitev iPhona v izvorno hitrost je sprejemljiv, zato se bodo za zamenjavo baterije po vsej verjetnosti odločili mnogi.


Prijavi napako v članku