Računalništvo, telefonija
10.03.2017 12:02

Deli z drugimi:

Share

Zadnji Firefox za Windows XP in Windows Vista!

Spletni brskalnik Firefox 52 je zadnji, ki ga je mogoče namestiti na operacijska sistema Windows XP in Windows Vista!
Spletni brskalnik Firefox 52 je zadnji, ki ga je mogoče namestiti na operacijska sistema Windows XP in Windows Vista!

Nedavna raziskava trga operacijskih sistemov opravljena s strani analitskega podjetja NetMarketShare je pokazala, da je operacijski sistem Windows XP med uporabniki še vedno priljubljen. Tega namreč še vedno uporablja dobrih osem odstotkov uporabnikov interneta širom sveta. Zato ne preseneča, da so programerji podjetja Mozilla zanje pripravili novo različico spletnega brskalnika Firefox, in sicer različico številka 52, ki se ga nedvomno splača namestiti.

Novi spletni brskalnik Mozilla Firefox 52 namreč odpravlja kar 28 novih varnostnih ranljivosti, pri čemer se uporabniku prikaže varnostno obvestilo, če ta obišče spletno strani, ki nima na voljo zaščitene povezave HTTPS. Novost prinaša podporo za raznovrstne spletne vtiče, kot so na primer Silverlight, Java, Acrobat in drugi, iz paketa pa je bil seveda izvzet Adobe Flash. To ne preseneča, saj ta predstavlja dodatno varnostno tveganje za uporabnike svetovnega spleta.

Pri tem velja poudariti, da gre tu za zadnji Firefox, ki ga je mogoče namestiti na zastarela in nepodprta Microsoftova operacijska sistema Windows XP in Windows Vista. To pomeni, da bo za nove različice spletnega brskalnika Firefox potrebno namestiti operacijski sistem Windows 7 ali novejši. Dobra novica tu pa je, da bodo uporabniki spletnega brskalnika Firefox 52 prejemali varnostne popravke še za obdobje 12 mesecev, ne pa tudi novih funkcionalnosti.

Novi Firefox (različica 52) je že na voljo za prenos na spletnem naslovu http://bit.ly/Firefox-SL-RN. Ta je bil seveda že preveden v slovenščino. Če pa imate spletni brskalnik Firefox že nameščen na vašem računalniku, vas bo ta samodejno obvestil o razpoložljivi nadgradnji.


Prijavi napako v članku