Računalništvo, telefonija
18.06.2020 11:27
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z računalniško igro nad bolezen

Računalniška igra EndeavorRX pripomore k boljšemu napredku zdravljenja bolezni motnje pozornosti s hiperaktivnostjo.
Računalniška igra EndeavorRX pripomore k boljšemu napredku zdravljenja bolezni motnje pozornosti s hiperaktivnostjo.

Bolezen ADHD oziroma motnja pozornosti s hiperaktivnostjo je kronična nevrobiološka motnja, ki vpliva na hiperaktivnost, impulzivnost in nepozornost. Po ocenah strokovnjakov jo ima približno 8 do 10 odstotkov šoloobveznih otrok, kar trikrat pogosteje pa se pojavlja pri dečkih kot pri deklicah. Podjetje Akili Interactive Labs dokazuje, da je mogoče bolezen zdraviti celo s pomočjo računalniške igre.

Računalniška igra EndeavorRX ima ključno vlogo pri zdravljenju hiperaktivnosti in pomanjkanju pozornosti pri otrocih. To igro je nedavno odobrila celo ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) na podlagi polletne študije, ki je vključevala 348 oseb z diagnozo ADHD. Osebe so igro igrale 25 minut na dan, pet dni v tednu za obdobje štirih tednov. Približno ena tretjina oseb z boleznijo ADHD je pokazala merljiv napredek na lestvici TOVA (preizkusi spremenljivk pozornosti). Približno 10 odstotkov oseb pa je poročalo o nekaterih neželenih učinkih, najpogosteje o frustracijah in glavobolih, ki se običajno pojavljajo med dolgotrajnim igranjem računalniških iger, vendar so bili ti učinki blažji od stranskih učinkov, ki jih povzročajo zdravila.

Čeprav je ameriška Uprava za hrano in zdravila podelila zdravnikom dovoljenje za vključitev te igre v terapevtsko zdravljenje ADHD, je treba opozoriti, da je raziskavo, ki potrjuje učinkovitost igre pri zdravljenju ADHD, financiralo podjetje Akili Interactive Labs, ki je izdelalo igro EndeavorRX. Poleg tega je priporočljivo, da se igra uporablja kot del zdravljenja ADHD poleg običajne terapije, zdravil in izobraževalnih programov. Kako igra izgleda v praksi, si lahko ogledate na spletni strani https://youtu.be/6RR8hjBGBac.


Prijavi napako v članku