Računalništvo, telefonija
04.03.2013 13:51
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z molekularno nanotehnologijo do prostornejših trdih diskov

Uporaba molekularne nanotehnologije bo že v bližnji prihodnosti omogočila izdelavo znatno prostornejši trdih diskov. Za to bodo poskrbeli raziskovalci podjetja Hitachi Glboal Storage Technologies, saj so novo tehnologijo »izpilili« že to te mere, da jo bo mogoče kmalu uporabiti za množično proizvodnjo magnetnih plošč diskov.
Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?
Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?

Prostora za shranjevanje podatkov ponavadi ni nikoli dovolj, zato vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo nove rešitve za povečanje njihove kapacitete. Tokrat so se izkazali inženirji podjetja Hitachi Glboal Storage Technologies (HGST), ki so ključ do večje kapacitete trdih diskov našli v molekularni nanotehnologiji. Z njeno pomočjo naj bi bilo namreč mogoče izdelati znatno prostornejše pomnilniške medije še pred koncem tega desetletja.

Uporaba molekularne nanotehnologije bo proizvajalcem trdih diskov omogočila izdelavo magnetnih plošč, kjer se bodo informacije shranjevale na »območja« velikosti komajda 10-nanometrov oziroma na prostor velikosti borih 50 atomov. Raziskovalci podjetja HGST so prepričani, da jim bo v bližnji prihodnosti uspelo še dodatno izboljšati postopek izdelave magnetnih plošč, kar bo posledično seveda še dodatno povečalo kapaciteto trdih diskov. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo njihova kapaciteta do leta 2020 povečala za več kot 10-krat v primerjavi z obstoječimi rešitvami.


Prijavi napako v članku