Računalništvo, telefonija
06.06.2018 08:37

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 premagal Windows 7 tudi v poslovnem svetu!

Operacijski sistem Windows 10 je postal priljubljen tudi v poslovnem svetu!
Operacijski sistem Windows 10 je postal priljubljen tudi v poslovnem svetu!

Operacijski sistem Windows 10 je med nami prisoten že vse od julija 2015 ter na račun številnih izboljšav močno pridobiva na priljubljenosti, in sicer tako med uporabniki namiznih kot prenosnih računalnikov ter drugih naprav. Zato ne preseneča, da je ta po številu uporabnikov eden od najhitreje rastočih operacijskih sistemom Windows doslej. Tu je potrdil tudi Microsoft na nedavni konferenci Build 2018, saj naj bi bil operacijski sistem Windows 10 nameščen že na skupno 700 milijonih aktivnih naprav. Tu ne gre le za namizne in prenosne računalnike, ampak za vse naprave, ki lahko poganjajo operacijski sistem Windows 10.

Čeprav je bil operacijski sistem Windows 10 ponujen v prenos že julija 2015, je operacijski sistem Windows 7 premagal šele na začetku letošnjega leta, ko je njegov tržni delež znašal 42,78 odstotkov, delež operacijskega sistema Windows 7 pa 41,86 odstotkov. Ti podatki so se seveda nanašali le na zasebni sektor oziroma na običajne uporabnike namiznih in prenosnih računalnikov. Glede na poročilo podjetja Duo Security Inc. pa je operacijski sistem Windows 10 nedavno prepričal tudi uporabnike v poslovnem svetu. Medtem ko je odstotek računalnikov z Windowsi 10 v poslovnih okoljih leta 2017 znašal zgolj 27 odstotkov, se je ta v prvi polovici letošnjega leta povečal na kar 48 odstotkov. Po drugi strani pa se je delež operacijskega sistema Windows 7 v letošnjem letu zmanjšal iz 65 odstotkov na 44 odstotkov.

V svetovnem merilu pa je operacijski sistem Windows v poslovnih okoljih v letu dni izgubil tri odstotke tržnega deleža. Medtem ko je bilo lani z njim opremljenih skupno 68 odstotkov poslovnih računalnikov, ta delež trenutno znaša le še 65 odstotkov. Največ med vsemi je pridobil operacijski sistem macOS podjetja Apple, saj se mu je delež v poslovnih okoljih v letu dni povišal iz 27 odstotkov na kar 30 odstotkov.


Prijavi napako v članku