Računalništvo, telefonija
13.01.2017 06:30

Deli z drugimi:

Share

Waymo s prvim 100 % komercialnim avtonomnim vozilom

Avtonomna vozila so že pripravljena za komercialno prodajo končnim uporabnikom!
Avtonomna vozila so že pripravljena za komercialno prodajo končnim uporabnikom!

Številna podjetja po vsem svetu trenutno preizkušajo prototipe samovozečih avtomobilov, ki so večinoma brez stopalk in volana. Pri podjetju Waymo pa so tokrat šli nekoliko dlje, saj so pripravili avtonomno vozilo, ki je namenjeno komercialni prodaji končnim uporabnikom. Tu gre za všečni enoprostorec Pacifica, ki združuje vsa leta raziskav in dognanj Googla na področju avtonomnega upravljanja vozil. To pomeni, da gre za povsem varno povsem avtonomno vožnjo in ne delno avtonomno, kot jo ponuja na primer podjetje Tesla in preostala konkurenca.

Podjetju Waymo je izdelava povsem avtonomnega vozila uspela predvsem zaradi tega, ker so vozilo v celoti razvili sami, pri čemer sta bila tako strojna kot programska oprema v celoti razviti v podjetju. To v praksi pomeni, da so vsi elementi oziroma gradniki medsebojno združljivi, pri čemer komunikacija med njimi poteka brez težav. Avtonomno vožnjo pa seveda omogoča kombinacija laserskih in radarskih senzorjev, visokoločljive kamere in navigacijskega sistema, pri čemer je zmogljivost sistema precej bolj natančna v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami.

Pri samodejni vožnji je vozilu Waymo Pacifica seveda v pomoč umetna inteligenca, ki skrbi za to, da so pridobljeni podatki z okolice analizirani kar se da hitro in natančno. To je tudi ključni razloga, zakaj so se pri podjeju Waymo odločili, da ponudijo njihov izdelek v prodajo končnim uporabnikom. Ta bo še pred koncem letošnjega januarja na voljo kupcem iz ameriške zvezne države Arizona in Kalifornije, nekoliko kasneje pa še v drugi predelih Združenih držav Amerike in morda tudi v tujini, v kolikor bo voznikom lokalna zakonodaja omogočila uporabo tovrstnih vozil.

Čeprav maloprodajna cena avtonomnega vozila Waymo Pacifica ni bila razkrita, poznavalci verjamejo, da ta bo v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami precej cenejša. Inženirjem je namreč s pomočjo partnerskega podjetja Google uspelo znižati ceno komponent za samodejno vožnjo za kar okoli 90 odstotkov. Podjetje Waymo bo maloprodajno ceno avtonomnega enoprostorca Pacifica seveda razkrilo šele tik pred pričetkom prodaje. Ob tem tudi verjamemo, da ne bi bilo slabo, če bi tovrstna vozila kmalu zašla tudi k nam, saj bi zagotovo pripomogla k večji prometni varnosti.


Prijavi napako v članku