Računalništvo, telefonija
23.01.2008 11:15
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse za turizem in prosti čas na GR

Na sejmu, ki letos združuje prav vse subjekte s področja turizma pri nas, je mogoče izbirati med pestro ponudbo počitnic, kulinarike, kampinga in karavaninga, plovil, počitniških prikolic, avtodomov in opreme za kampiranje. V sklopu bogatega obsejemskega programa ponuja prireditev obilo priložnosti za izmenjavo informacij med ponudniki in porabniki. Prireditev se razteza na 13.000 kvadratnih metrih razstavnih površin, na katerih se predstavlja 542 podjetij iz 25 držav. Sejem, na katerem v štirih dneh (24.-27. 1. 2008) pričakujejo preko 30.000 obiskovalcev, je odprt vsak dan od 10. do 19. ure.

Največja sejemska prireditev doslej v Sloveniji pod skupnim motom Izberi svojo smer! tokrat prvič združuje celovito ponudbo turizma in idej za preživljanje prostega časa. Na Simexu, kjer se srečajo najpomembnejši predstavniki kongresne industrije, organizatorji kongresov, seminarjev, konferenc idr., sodeluje letos poleg domačih tudi 49 tujih vabljenih podjetij iz 18 držav. Cilj celotnega sejma, tudi borze, je prerasti lokalne okvire in zapolniti tržno nišo tudi v širšem mednarodnem prostoru.

Sejem Turizem in prosti čas, ki se je razvil z dosedanjega Sejma počitnic, je nova, skupna prireditev vseh, ki delajo v turizmu. Podprli so ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Turistična zveza Slovenije in Slovenska turistična organizacija, ki v okviru projekta “Na lepše!” (http://www.slovenia.info/) skuša približati slovensko turistično ponudbo po posameznih turističnih destinacijah. STO med drugim predstavlja še dva pomembna inovativna in ustvarjalna projekta: interaktivno predstavitev Slovenije za mlade – spletni portal Igraj in spoznaj Slovenijo ter Banko turističnih priložnosti Slovenije, prvo spletno vozlišče ponudbe in povpraševanja na področju inovacij ter drugih področij v slovenskem turizmu. Na sejmu je posebna razstava zaščitenih kmetijskih pridelkov oz. živil. Na njej se obiskovalci lahko seznanijo z vsebino, pomenom ter vrstami njihovih označb. To so kmetijski pridelki oziroma živila z geografskim poreklom in z geografsko označbo, to so tista, ki so bolj ali manj povezana z območjem, po katerem so poimenovana. Razstava vključuje tudi pridelke oz. živila, ki nosijo označbo tradicionalnega ugleda ali višje kakovosti. V sklopu predstavitve deželnih vin in vin v razredu kakovostnih vin pa se kot nadaljevanje projekta Moje vino predstavljajo vinarji. Letos je zgoraj navedena živila in vino mogoče degustirati in kupiti. Na sejmu se predstavljajo tudi vsa slovenska naravna zdravilišča.

Na Festivalu Kamping & karavaning, ki se je letos preselil z naravnega okolja kampa Ljubljana Resort, na Gospodarsko razstavišče, je zastopanih prek 200 podjetij. Najbolj celovito se predstavljajo domača Adria Mobil, nemški Hymer in francoski Rapido. Med prvič v Sloveniji uradno predstavljenimi znamkami so prestižni Concorde in Niesmann+Bischoff, Benimar, Caravelair, X-GO in Poessl. Festival je edina priložnost v Sloveniji, kjer je mogoče na enem mestu spoznati praktično vso ponudbo počitniških vozil v Sloveniji: 105 avtodomov, počitniških prikolic in mobilnih hišic prek 35 predvsem tujih blagovnih znamk, ki jo dopolnjuje pestra ponudba dodatne opreme za ta vozila, opreme za kampiranje in strokovne ter potovalne literature.

Prvi Salon plovil so na GR organizirali leta 2005, prireditev pa izhaja z nekoč eminentnega sejma Alpe-Adria in kasnejšega Sejma počitnic. Poleg ponudnikov manjših plovil se tokrat na 4. Salonu plovil predstavljajo še ponudniki navtične opreme in storitev iz Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so postali že tradicionalni udeleženci te prireditve. Ogledati si je mogoče tudi obnavtične dejavnosti ter opremo in storitve, ki dopolnjujejo navtični turizem. Premierno je letos razstavljeno plovilo podjetja IVA d.o.o., Odin 820 Nova, ki združuje lastnosti potovalne jadrnice, motorne jadrnice in jahte brez meja, ki je doma na vseh vodah, ter novost z izolskega sejma, ekskluzivna lesena jadrnica FEATHER 14 podjetja Azimut d.o.o.

S celovito ponudbo turizma in preživljanja prostega časa želijo organizatorji doseči višjo stopnjo prepoznavnosti domače turistične in kulinarične ponudbe v Sloveniji. Skupni moto prireditve “Izberi svojo smer!” torej pomeni, da lahko vsak obiskovalec za vsak žep, za krajši ali daljši čas najde primerno ponudbo, pa naj si bo doma ali na tujem, v plovilu ali na kolesih, v hotelu, zdravilišču ali v kampu. Sejem pa kot največji v JV delu Evrope želi postati tudi stičišče ponudbe in povpraševanja med zahodno in jugovzhodno Evropo. Vstopnine ni, obiskovalcem pa je na voljo tudi brezplačni sejemski katalog.


Prijavi napako v članku