Računalništvo, telefonija
02.04.2007 14:50
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse več Slovencev spletnih videogledalcev

Preko 225.000 slovenskih uporabnikov interneta si je v marcu ogledalo več kot 2,7 milijona videoposnetkov, je sporočilo podjetje Popcom, ki upravlja spletni servis Mojvideo.com. Med gledalci videovsebin na spletu je tako četrtina celotne slovenske internetne populacije in desetina Slovencev v starostni skupini med 10 in 75 let. To je v primerjavi z lanskim decembrom skoraj trikratno povečanje števila videogledalcev in ogledov videoposnetkov.

Povprečni gledalec si ob obisku domačega videoportala Mojvideo.com ogleda 6 videoposnetkov. Skupni čas, ki ga preživi ob ogledu spletnih videovsebin, znaša pol ure mesečno. Najbolj pogost čas ogleda je med 18. in 21. uro v prvih treh delovnih dneh v tednu. Uporabniki si najraje ogledujejo kratke videoposnetke, ki niso daljši od treh minut, po vsebini pa so najbolj popularne zabavne vsebine in domači posnetki uporabnikov.

“Presenečeni smo, da je novo storitev na slovenskem spletnem trgu preizkusilo že toliko uporabnikov, saj smo tak odziv pričakovali šele ob koncu leta,” je povedal Tine Koloini, direktor in lastnik podjetja Popcom, ki upravlja s portalom Mojvideo.com. “Še posebej pa nas veseli, da uporabniki na portal nalagajo vedno več domačih avtorskih videoposnetkov in vedno manj tistih, ki krožijo po elektronski pošti, kar kaže na to, da želijo soustvarjati spletne vsebine,” dodaja.

Po podatkih raziskovalne družbe Mediamark Research je ogled videoposnetkov poleg spletne telefonije in blogov trenutno najhitreje rastoča spletna aktivnost. Vse več uporabnikov si ogleduje kratke posnetke na spletu predvsem na račun zmanjšane uporabe televizije. Tako gre pričakovati nadaljnjo rast števila spletnih videogledalcev, pri rednih uporabnikih pa bolj pogosto uporabo spletnih videoportalov in več časa namenjenega ogledu videovsebin. Živel video.


Prijavi napako v članku