26.09.2012 14:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse kar moramo vedeti o mobilnem pisarniškem paketu Office 2013

Prva predstavitev Offica za Winodws RT.
Prva predstavitev Offica za Winodws RT.

V začetku avgusta je Microsoft predstavil poskusno različico mobilnega pisarniškega paketa Office Home & Student 2013 RT Preview. Ta bo nameščen na vse tablične računalnike, ki bodo opremljeni z mobilnim operacijskim sistemom Windows RT. Uporabnikom bodo tu na voljo urejevalnik besedil Word, urejevalnik preglednic Excel, predstavitveni program PowerPoint in program za elektronske zapiske OneNote.

Ker mobilni pisarniški paket Office Home & Student 2013 RT Preview prinaša številne novosti in omejitve v primerjavi z namizno različico, si ga bomo nekoliko podrobneje pogledali v nadaljevanju. Če vam ta ne bo pogodu, bo namreč potrebno poseči pa tabličnih računalnikih, s prednameščenim operacijskim sistemom Winfows Pro in Intelovimi procesorji. Le tu bo namreč moč namestiti čistokrvni Office 2013.

Rojstvo pisarniškega paketa Office za Windows RT

Čeprav se je o mobilnem pisarniškem paketu Office za Windows RT pričelo govoriti šele v drugi polovici letošnjega leta, je bil ta javnosti prvič predstavljen že januarja leta 2011. Microsoft je namreč že na konferenci Consumer Electronics Show (CES 2011) predstavil delovanje urejevalnika besedil Word in predstavitvenega programa PowerPoint na strojni opremi z mobilnim procesorjem ARM.

Zakaj je Microsoft pripravil Office za Windows RT?

Številni uporabniki tabličnih računalnikov so Microsoftu že večkrat dali jasno vedeti, da želijo imeti pisarniški paket Office, ki ni namenjen zgolj pregledovanju dokumentov. Poleg tega so želeli pisarniški paket, ki bi bil povsem prilagojen delovanju tabličnih računalnikov. To pomeni da bi bil, med drugim, prilagojen na dotik občutljivim zaslonom in bi zagotavljal dolgo avtonomijo delovanja njihovih mobilnih naprav.

Microsoft je s pripravo mobilnega pisarniškega paketa Office Home & Student 2013 RT Preview dejansko ustregel vsem zahtevam uporabnikov tabličnih računalnikov, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesorje ARM. Ta namreč ponuja skorajda vse funkcionalnosti namizne različice in pri delovanju porabi zelo omejeno količino sistemskih virov. S tem posledično ne zmanjšuje avtonomije delovanja tablic. Kljub temu je ta zelo odziven in nadvse učinkovit.

Zmogljiv in varčen Office za Windows RT

Tablični računalniki s procesorjem ARM in mobilnim operacijskim sistemom Windows RT bodo opremljeni s sistemskim pomnilnikom kapacitete dveh gigabajtov in pogonom Solid State kapacitete 16 oziroma 32 gigabajtov. Za povezovanje v svetovni splet bo na voljo brezžična povezava Wi-Fi in/ali 3G. Ker se je Microsoft pri pripravi mobilnega Offica 2013 RT zgledoval po tovrstni strojni opremi, je novinec kar se le da optimalno prilagojen tovrstnim tablicam.

Ker so delčki programa mobilnega pisarniškega paketa Office Home & Student 2013 RT Preview vedno prisotni v sistemskem pomnilniku, je ta tako rekoč takoj na voljo za delo. Ker novost od procesorja zahteva računsko moč le tedaj, ko je to nujno potrebno (na primer pri vstavljanju slike ali hitremu premiku strani, ta praktično ne vpliva na avtonomijo delovanja tabličnega računalnika. To pomeni, da bomo lahko tablice brez polnjenja uporabljali skozi celoten delavnik.

Ključne razlike med pisarniškim paketom Office 2013 za Windows in Office za Windows RT

Čeprav sta si pisarniška paketa Office 2013 za Windows in Windows RT na videz zelo podobna, je med njima vseeno nekaj temeljnih razlik, ki jih nikakor ne gre spregledati. Podjetje Microsoft je namreč iz mobilne različice pisarniškega paketa Office 2013 odstranilo podporo za makroje, dodatke drugih programskih hiš in podporo za razvojno okolje Visual Basic for Applications (VBA). V programu PowerPoint ne bo mogoče poganjati videoposnetkov, ki so opremljeni s »starejšimi« video kodeki. Microsoft je je odrekel tudi podpori za priljubljenega odjemalca elektronske pošte Outlook. Ker Microsoft še ni zaključil z razvojem pisarniškega paketa Office 2013 RT, je povsem možno, da bo iz njega odstranil še nekaj funkcionalnosti. Programski gigant naj bi se za to potezo odločil iz razloga, da pohitri delovanje aplikacij in da omeji porabo energije. Predvsem slednje je ključno za tablice.

Kje bo moč dobiti Office Home & Student 2013 RT?

Mobilni pisarniški paket Office Home & Student 2013 RT bo prednameščen na operacijskem sistemu Windows RT. Tega žal ne bo moč kupiti v prosi prodaji. Prvi kupci tablic Windows RT bodo prejeli poskusno različico urejevalnika besedil Word, urejevalnik preglednic Excel, predstavitveni program PowerPoint in program za elektronske zapiske OneNote. Nadgradnja na končno različico bo na voljo na začetku naslednjega leta in bo na srečo brezplačna. Nadgradnja bo možna le preko brezžične povezave Wi-Fi in spletne storitve Windows Update.

Zaključek

Microsoft je s pripravo mobilnega pisarniškega paketa Office Home & Student 2013 RT zadel v polno. Ta bo namreč uporabnikom tabličnih računalnikov Windows RT ponujal polno funkcionalnost različice, namenjene osebnim računalnikom. Čeprav mobilna različica ima določene omejitve, teh povprečen uporabnik dejasnko ne bo opazil.


Prijavi napako v članku