Računalništvo, telefonija
08.05.2017 08:38
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o operacijskem sistemu Windows 10 S

..V začetku maja je Microsoft presenetil s predstavitvijo nove različice operacijskega sistema Windows 10, ki predstavlja neposredno konkurenco sistemu ChromeOS..
Uporabniki sistema Windows 10 S lahko kar pozabijo na Google Chrome
Uporabniki sistema Windows 10 S lahko kar pozabijo na Google Chrome

Ključna razlika med klasičnim operacijskim sistemom Windows 10 in »oblačnim« sistemom Windows 10 S je predvsem v tem, da lahko pri drugem nameščate in uporabljate le aplikacije, ki so del digitalne Windows trgovine (Windows Store). Pri Microsoftu verjamejo, da gre za enega najboljših varnostnih sistemom na svetu, saj so uporabnikom na voljo za nameščanje le aplikacije, ki so varnostno preverjene. Poleg tega je operacijski sistem Windows 10 S enostaven in hiter za namestitev ter omogoča enostavno upravljanje.

Pri tem se je potrebno zavedati, da je omenjeni operacijski sistem v prvi vrsti namenjen izobraževalnim ustanovam, kjer danes, vsaj v Združenih državah Amerike, prevladuje Googlov operacijski sistem ChromeOS. Poleg tega novega Microsoftovega operacijskega sistema ne bo mogoče kupiti v prosti prodaji, ampak le v navezi s poceni prenosnimi računalniki, katerih vstopna cena se bo gibala pri 180 evrih. Z njim bodo seveda opremljeni tudi zmogljivejši računalniki, vendar ne takšni, ki bi bili namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, saj je Windows 10 S funkcijsko zelo omejen.

Posledično pa je tudi hitrejši, kar v praksi pomeni, da se bodo osebni računalniki z njim zagnali v le petih sekundah. Za primerjavo: Klasična različica operacijskega sistema Windows 10 se lahko na starejših in šibkejših sistemih zaganja tudi nekaj minut. Poleg tega je na voljo še posebna možnost (Set Up My School PC), ki še dodatno olajša vzpostavitev računalnika. Ta namreč omogoča, da ustvarite zagonski USB ključ, ki povsem samodejno in brez pomoči izvede celotno konfiguracijo osebnega ali prenosnega računalnika. Na ta način lahko precej pohitrite konfiguracijo svojih računalnikov. Uporabnik ima sicer tu možnost operacijski sistem Windows 10 S nadgraditi v različico Windows 10 Pro, a bo moral za to Microsoftu odšteti 50 evrov.

Čeprav Microsoft uporabnikom ponuja možnost nadgradnje novosti na različico Windows 10 Pro, razlogov za to ni prav veliko, saj ima uporabnik že tako ali tako na voljo vse, kar potrebuje za nemoteno delo: spletni brskalnik Microsoft Edge, programe OneNote, Windows Ink, programe za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, dostop do oblačnega pisarniškega paketa Office 365 in celo brezplačno preizkusno različico programa Windows 10 Pro.


Prijavi napako v članku