Računalništvo, telefonija
12.03.2007 08:35

Deli z drugimi:

Share

Več delovnih mest v evropskem tehnološkem sektorju


Le kam pluje informacijska barka?

Znani so rezultati letne raziskave na področju informatike in novih tehnologij, ki jo je v začetku leta že tretjič zapored izpeljala mreža neodvisnih agencij za komuniciranje Eurocom Worldwide. Anketirani strokovnjaki so napovedali povečanje števila delovnih mest na področju informatike, vendar gre za delovna mesta v državah s cenejšo delovno silo.

Kar 63 odstotkov strokovnjakov (lani 58 odstotkov) s področja informatike je za obdobje naslednjih 12-ih mesecev napovedalo več zaposlovanja v podjetjih, ki se ukvarjajo s področjem informacijskih tehnologij, le 4 % (lani 8) pa jih meni, da se bo število zaposlenih zmanjševalo. Iz raziskave je razvidno, da tehnološkemu sektorju grozi pomanjkanje delovne sile.

Eurocomova raziskava napoveduje nadaljnjo selitev proizvodnje na Kitajsko in v Indijo, kjer je delovna sila cenejša in so skupni stroški proizvodnje nižji, kot v Evropi in Združenih državah Amerike – kar 81 % anketirancev meni, da njihova država izgublja delovna mesta na področju proizvodnje na račun cenejših delovnih okolij kot je Kitajska, Indija in Vzhodna Evropa. 58 % anketirancev je mnenja da se selijo tudi delovna mesta storitev.

Raziskava kaže na očitno povečano prepričanje v razvoj v tej branži v primerjavi s preteklim letom, saj je letos 65 % anketirancev izjavilo, da verjame v razvoj tehnološkega sektorja, lani pa jih je bilo v to prepričanih 53 odstotkov. Kar 90 % jih pričakuje rast prodaje v naslednjih 12-ih mesecih (lani 79 %), največjo rast naj bi dosegli na področju varnosti IT sistemov, mobilnih storitev, storitev računalništva na zahtevo, CRM-a in t. i. zunanjih izvajalcev IT nalog.

Odgovori anketirancev so deljeni glede pričakovanj, ki jih gojijo do ameriške ekonomije. Medtem ko jih je 19 % prepričanih v rast, ki se obeta ZDA, jih kar tretjina v rast ne verjame. Pogledi so deljeni tudi glede gibanja indeksov (NASDAQ) na svetovi borzi. Medtem ko 43 % anketirancev pričakuje, da se bo borzni indeks dvignil, pa 14 % anketiranih napoveduje padec borznega indeksa NASDAQ. V raziskavi je sodelovalo 217 vodilnih in vodstvenih ljudi, ki delajo na področju informacijskih tehnologij v 18-ih evropskih državah.


Prijavi napako v članku