Računalništvo, telefonija
16.12.2012 22:13

Deli z drugimi:

Share

Varnostni pas, ki se v vodi samodejno odpne

Klasičen varnostni pas praviloma rešuje življenja, a v primeru, ko avtomobil zaide v vodo, je ta lahko za potnike celo usoden. Zato so inženirji podjetja Fijen TMLS s pomočjo sodobne tehnologije zasnovali inovativen varnostni pas, ki se ob stiku z vodo samodejno »odpre«.
Varnostni pas ob potopitvi vozila ne bo več predstavljal nevarnosti za potnike!
Varnostni pas ob potopitvi vozila ne bo več predstavljal nevarnosti za potnike!

Sodobna tehnologija je že tako močno ukoreninjena v naše vsakdanje življenje, da brez nje praktično ne gre več. Zaradi tega je tehnologija postala glavno področje, na katerega se osredotočajo vse vidnejše inovacije za ustvarjanje boljšega življenja. Da je sodobna tehnologija ključnega pomena tudi na področju reševanja življenj, pa je s pripravo pametnega varnostnega pasu »dokazalo« nizozemsko podjetje Fijen TMLS.

Klasičen varnostni pas praviloma rešuje življenja, a v primeru, ko avtomobil zaide v vodo, je ta lahko za potnike celo usoden, saj v tovrstnih primerih šteje tako rekoč vsaka sekunda. Zato so inženirji podjetja Fijen TMLS s pomočjo sodobne tehnologije zasnovali inovativen varnostni pas, ki se ob stiku z vodo samodejno »odpre«, saj vsebuje mehanizem, ki je v osnovi zelo podoben tistemu, ki ga najdemo v samonapihljivih rešilnih jopičih. Tu stisnjen zrak namreč ob sprožitvi pritisne na zatič, ki samodejno odpne varnostno zaponko varnostnega pasu, s čimer se seveda potnikom omogoči prost izhod iz potapljajočega se vozila.

Ker je podjetje Fijen TMLS o uporabnosti svoje zamisli že prepričalo vse večje proizvajalce avtomobilov pomeni, da bo pameten varnostni pas kmalu vgrajen v njihove izdelke. Za dodatno varnost naj bi bilo potrebno odšteti manj kot 40 evrov, kar je v primerjavi s ceno avtomobila seveda zanemarljiva vsota.


Prijavi napako v članku