Računalništvo, telefonija
13.04.2018 06:33
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniška gesla bodo kmalu postala preteklost

Uporabniška gesla bodo kmalu postala preteklost
Uporabniška gesla bodo kmalu postala preteklost

Dostopna gesla so še vedno eden najpogosteje uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do spletnih storitev in dragocenih podatkov. Kljub temu večina uporabnikov še vedno ni preveč domiselna pri njihovem oblikovanju, zaradi česar se spletnim kriminalcem velikokrat niti ni treba pretirano truditi za pridobitev dostopa do žrtvinih podatkov.

Kot kaže, pa bi lahko gesla kmalu postala preteklost, razlog pa naj bi bil prihod standarda Web Authn oziroma Web Authentication, ki bo poenostavil proces avtentikacije, kar bo seveda pripomoglo k večji varnosti na spletu. Novi standard oziroma protokol za prijavo je bil pripravljen s strani organizacij Fido Alliance in World Wide Web Consortium (W3C). Gre za sistem, ki lahko za vsako spletno storitev generira šifrirane prijavne elemente, ki se nato prikličejo za vsako stran posebej in omogočijo prijavo brez uporabe gesel. Ta protokol je združljiv s številnimi spletnimi avtentikacijskimi sistemi družine Fido2, kar pomeni, da deluje s prstnimi odtisi ter prepoznavo prek namenskega ključa USB ali druge naprave.

Fido2 je že pripravljen za uporabo in bo zagotovo vgrajen v najbolj priljubljene spletne strani, kot so na primer Google, Facebook, Twitter in druge. To pa bodo seveda omogočili tudi sodobni in trenutno najbolj priljubljeni spletni brskalniki Google Chrome, Mozilla Firefox in Microsoft Edge, saj so njihovi razvijalci že napovedali, da bodo ti kmalu polno združljivi z novim načinom prijave v spletne storitve. To bi se lahko zgodilo že v prihodnjih nekaj mesecih. Ta način prijave pa bodo kasneje po vsej verjetnosti deležne tudi Applove naprave, kot so iPhone, iPad in Mac, saj je podjetje pred kratkim postalo član organizacije W3C.


Prijavi napako v članku