Računalništvo, telefonija
17.04.2017 09:57
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Androida, bodite pozorni na novo goljufijo!

Lažno in plačljivo posodobitev Flash Player je preneslo med 100 tisoč in 500 tisoč uporabnikov mobilnih naprav Android.
Lažno in plačljivo posodobitev Flash Player je preneslo med 100 tisoč in 500 tisoč uporabnikov mobilnih naprav Android.

Trend priljubljenosti pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android še vedno narašča. Prav njegova priljubljenost pa je ključni razlog, da vse več piscev škodljivih programov svoj čas posveča razvoju zlonamernih programov za mobilne platforme Android tudi v letošnjem letu. Zaradi tega ne preseneča, da se okužene mobilne aplikacije za Android nahajajo celo na uradnem portalu Google Play.

Novo grožnjo na spletnem portalu Google Play za mobilne naprave Android so opazili varnostni strokovnjaki podjetja ESET. Gre za goljufivo programsko programsko opremo, ki uporabnike poskuša pretentati z lažno posodobitvijo razširitve Flash Player. Posodobitev seveda ni brezplačna, saj program od uporabnika »zahteva« kar 18 evrov. Čeprav je bilo za lažno razširitev treba odšteti 18 evrov, je imela ta, verjeli ali ne, med 100 in 500 tisoč prenosov.

Zanimivo je predvsem to, da lažna posodobitev ni vsebovala nikakršne škodljive programske kode. Šlo je namreč izključno za goljufijo, ki je temeljila na osnovi socialnega inženiringa. Po namestitvi je bil namreč uporabnik preusmerjen na spletno stran, ki je omogočila izvedbo plačila preko sistema PayPal. Po izvedenem plačilu pa je bila uporabnikom ponujena možnost prenosa brskalnika Firefox in Dolphin. Brskalnika namreč ponujata brezplačno podporo za vsebine Flash, zato se uporabnik oziroma kupec ni »počutil« ogoljufanega in zadeve ni prijavil Googlu oziroma pristojnim organom. Ko boste naslednjič iskali vsebine na spletnem portalu Google Play, bodite torej previdni, kaj nameščate na pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android, še posebej, ko se zahteva plačilo vsebine.


Prijavi napako v članku