Računalništvo, telefonija
26.06.2017 12:08

Deli z drugimi:

Share

Uporabnike mobilnih naprav Android ogroža nova nevarnost!

Nova zlonamerna koda za Android se skriva v lažni nadgradnji za programski dodatek Adobe Flash.
Nova zlonamerna koda za Android se skriva v lažni nadgradnji za programski dodatek Adobe Flash.

Zdaleč največja težava, s katero se spopadajo privrženci mobilnih naprav Android, so nedvomno škodljive programske kode, saj njihovo število iz dneva v dan narašča. Poleg tega zlonamerne kode za Android postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, kar se je dejansko pokazalo pri novi zlonamerni kodi, ki so jo varnostni strokovnjaki podjetja Zscaler Threat Labs poimenovali Marcher. Ta se namreč kot požar širi preko lažnih aplikacij (Citibank, TD Bank, PayPal, Gmail, Facebook, Walmart, Amazon, Western Union in drugih), skriva pa se v lažni nadgradnji za programski dodatek Adobe Flash, ki jo uporabnik prenese iz svetovnega spleta.

Po uspešno izvedeni okužbi se lažna ikona programskega dodatka Flash Player »skrije«, v ozadju pa seveda poskuša vzpostaviti povezavo z oddaljenim strežnikom, kamor prenese vse podatke o okuženi mobilni napravi Android. To nepridipravom omogoči prevzem popolnega nadzora nad okuženo napravo ter krajo zaupnih prijavnih informacij, in sicer za družabna omrežja, spletno bančništvo, aplikacije za navidezne kreditne kartice in še mnogo več. Dodatna nevarnost se skriva v dejstvu, da večina protivirusnih rešitev nove zlonamerne kode na bo razkrila, saj je njeno delovanje zelo dobro prikrito. Zaradi tega se lahko pred novo nevarnostjo zavarujemo le tako, da smo previdni pri nameščanju aplikacij, ki niso del uradnega spletnega portala Google Play.

Za zmanjšanje možnosti okužbe vam priporočamo še, da na svoj pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android nameščate zgolj aplikacije, ki jih nujno potrebujete. Na žalost so varnostni strokovnjaki našli okuženo programsko opremo tudi na spletnem portalu Google Play. Zato bodite zelo previdni, kaj nameščate na vaš Android.


Prijavi napako v članku