15.09.2012 09:47

Deli z drugimi:

Share

Ultrabooki prihodnosti

Ultrabooki prihodnosti
Ultrabooki prihodnosti

Prenosni računalniki so morda na prvi pogled manj zanimivi izdelki kot moderne tablice ali pametni mobilni telefoni, vendar raziskave kažejo, da smo še daleč od tega, da bi jih kar odpisali. Kljub temu bodo klasični prenosniki, kakršne poznamo danes, kmalu odšli v pozabo. Njihovo mesto namreč počasi a vztrajno prevzemajo t.i. ultrabooki.

Kaj sploh so Ultrabooki? Ultrabooki dejansko predstavljajo novo generacijo prenosnih računalnikov. Ti se po zmogljivosti lahko kosajo z običajnimi prenosniki, vendar so v primerjavi z njim občutno tanjši in lažji. Proizvajalci so z ultrabooki dejansko zadeli v polno. Ti se namreč danes tržijo kot za stavo. V naslednjih štirih letih naj bi prodaja tovrstnih prenosnikov kar za trikrat presegla prodajo tabličnih računalnikov. Ključno vlogo pri uveljavitvi ultrabookov bo imel operacijski sistem Windows RT, ki bo znatno podaljšal trajanje baterije, prinesel nove funkcionalnosti in omogočil stalno povezljivost.

Verjetno se je kdo izmed vas že spraševal, kakšne ultrabooke lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Odgovore na to vprašanje so poskušali poiskati tudi vodilni proizvajalci tovrstnih prenosnikov v okviru Intelove konference Developer Forum (IDF 2012). Če se bodo uresničile vse njihove napovedi (želje), bodo ultrabooki zagotovo postali gonilna sila tako računalništva kot razvoja programske opreme.

Naslednja generacija ultabookov obeta veliko. Tovrstni prenosni računalniki namreč ne bodo »debelejši« od 15 milimetrov, pri čemer bo lahko zaslon skupaj z ohišjem meril največ 2,4 milimetre. Matrika zaslona bo morala biti tanjša od 0,5-milimetra. Trdi diski bodo lahko v »višino« merili največ pet milimetrov, baterije pa od tri do pet milimetrov. Ohišja ultabookov bodo izdelana iz posebne plastike, ki se po trdoti lahko kosa celo s kovino. Tu gre za posebno plastično maso, ki jo je v prvi polovici letošnjega leta razvilo podjetje Intel. Pri zasnovi nove generacije plastične mase so se inženirji računalniškega giganta zgledovali kar po avtomobilski in vesoljski industriji.

Ultrabooki prihodnosti bodo opremljeni z bogato paleto raznovrstnih tipal, ki jih danes najdemo pretežno pri tabličnih računalnikih. Tu gre za tipala, kot so pospeškomer, giroskop, kompas, navigacijski sitem GPS, senzor zunanje svetlobe in podobno. Vsi ti bombončki bodo vgrajeni v enotno čipovlje. Ultrabooke bomo lahko brez težav uporabljali za opravljanje telefonskih pogovorov, deskanje po svetovnem spletu, pisanje elektronskih sporočil, upravljanje s koledarjem in seveda za dostop do priljubljenih družbenih omrežij.

Že v naslednjem letu bodo na trg prispeli prvi ultrabooki, ki bodo za prikazovanje slik uporabljali visokoločljive zaslone z ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih točk. Z njim bodo opremljeni izdelki višjega cenovnega razreda. Ti bomo morali razpolagati še z vsaj štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika DDR3 1.600, pogonom Solid State kapacitete vsaj 128 gigabajtov, spletno kamero in brezstično tehnologijo NFC. Na razpolago bo morala biti tudi tehnologija Wireless Display. Na njih bo seveda nameščen Microsoftov operacijski sistem Windows RT.

Intel je postavil »minimalne kriterije« tudi za vstopne modele ultrabookov. Ti bodo morali zagotavljati avtonomijo delovanja vsaj devet ur in bodo morali biti združljivi z zvočnimi ukazi. Za opravljanje videokonferenc bo morala biti na voljo spletna kamera ločljivosti 720p, za brezžično prikazovanje slik na televizorju pa tehnologija Wireless Display. Med obvezno opremo bodo sodili še večtočkovni zaslon, primerna protivirusna zaščita, vgrajen pomnilnik Flash kapacitete vsaj 16 gigabajtov in dodaten trdi disk za shranjevanje podatkov. Najmanjša dovoljena ločljivost zaslona bo 1.366 x 768 slikovnih točk. Za preračunavanje podatkov bodo skrbeli nadvse zmogljivi, a energijsko varčni procesorji Intel z jedri Haswell. Ti bodo temeljili na osnovi 22-nanometrske tehnologije, podpirali bodo grafične rešitve Intel HD ter nov nabor ukazov za hitrejše šifriranje in višjo zmogljivost.

Če torej razmišljate o nakupu novega prenosnega računalnika, naj se vam nikar ne mudi. Že čez slabo leto dni boste namreč imeli na voljo visokokakovostne in zmogljive ultrabooke, ki bodo kos tudi najzahtevnejšim nalogam. Z dolgo avtonomijo delovanja vam ne bo potrebno neprestano iskati vtičnice za priklop napajalnika. Ultrabooki so dejansko kompaktni prenosni računalniki prihodnosti.


Prijavi napako v članku