Računalništvo, telefonija
01.09.2018 08:19
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trump grozi ameriškim spletnim velikanom

Trump grozi ameriškim spletnim velikanom
Trump grozi ameriškim spletnim velikanom

Največji svetovni spletni iskalnik in nesporni kralj med digitanlnimi oglaševalci Google ima kar nekaj dela s kritikami, ki letijo na račun širjenja zavajajočih ali napačnih informacij prek negovih platform. Ta pa še posebej jezi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj mu iskalna besedna zveza »Trump news« v spletnem iskalniku Google povzroča veliko škode. Vsaj po trditvah ameriškega predsednika, iskalnik prikaže kar 96 odstotkov člankov, ki so lažni ali škodoželjni, čeprav natančnih podatkov o tem ni.

Ker so lažne novice pogosto prisotne tudi na družbenih omrežjih Twitter in Facebook, ameriškemu predsedniku ni preostalo drugega, kot da sproži preiskavo zoper spletne velikane. Prepričan je namreč, da vodilna tehnološka podjetja izkoriščajo svoj položaj na trgu tako, da prirejajo iskalne zadetke. Zato jim grozi, da jih bosta doletela poostreni nadzor in regulacija, če s tovrstnim delovanjem ne bodo kmalu prenehali.

Pri Googlu so že zanikali Trumpove trditve, saj so prepričani, da je njihov iskalnik nevtralen in transparenten. Zadetki v okviru Googla so prikazani s pomočjo algoritma, ki je neprestano deležen izboljšav, vendar na njegovo delovanje ne vplivajo. To pomeni, da prikazani zadetki naj ne bi bili »rezultat« manipulaciji z naprednim Googlovim iskalnim algoritmom.


Prijavi napako v članku