Triki in nasveti
14.10.2018 20:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako najhitreje napolniti baterijo mobilnika

.. Se vam zelo mudi? Nimate časa čakati, da se vaš pametni mobilni telefon napolni? Na voljo imate pol ure, da se preoblečete in uredite, in že morate naprej po opravkih. Zveni znano, kajne?...
Kako najhitreje napolniti baterijo mobilnika
Kako najhitreje napolniti baterijo mobilnika

To pravzaprav sploh ni težava, za vas imamo namreč nekaj nasvetov, kako v kratkem času napolniti čim več baterije na vašem pametnem mobilnem telefonu.

Precej vsakdanji scenarij za vse, ki v življenju letite od opravka do opravka, je takšen: pridete domov, odprete vrata, z mislimi ste že pri odhodu, a kaj, ko vaš telefon nujno potrebuje vsaj malce energije, da bo zdržal do večera. Bodimo iskreni, baterija v nobenem primeru v nekaj minutah ne bo polna, a obstaja nekaj preprostih trikov, kako optimizirati kratkotrajno polnjenje.

Vključite ga v vtičnico, ne v računalnik

Morda je že res, da imate računalnik pri roki, morda v njem celo že vključen USB kabel, a če želite svoj pametni mobilnik napolniti čim hitreje, ga raje vključite v vtičnico. USB priključek na vašem računalniku bo mobilni telefon polnil z močjo 0,5 ampera, vtičnica pa bo zagotavljala polnjenje z močjo 1 ampera ali več, kar pomeni hitrejše polnjenje.

Močnejši polnilec, hitreje polna baterija

A tudi vsi polnilci niso enaki. Matematika je enostavna. Močnejši kot je polnilec, hitreje bosta vi in vaš telefon zadovoljno odšla od doma in brez pretresov preživela do večernega prihoda domov. Pri tem vam ni treba skrbeti, da bi bil polnilec za vaš telefon premočan (če si ga na primer izposodite in z njim telefon polnite prvič), malce pa le poglejte, da bo kakovosten in zaupanja vredne znamke. Tako se boste izognili tistemu odstotku možnosti, da bo vseeno kaj šlo narobe. Je pa hitrost odvisna tudi od kabla, ki ga uporabljate. Nekateri spravijo do naprave bistveno manj toka kot drugi. Na splošno velja, da se bolje odrežejo debelejši in krajši kabli, odvisno pa je tudi od kakovosti izdelave.

Hiter polnilec, ki je združljiv z vašo napravo

Če imate slučajno pri roki namenski hitri polnilec, bo v tistih nekaj minutah, ki vam jih je ostalo, opravil najboljše delo. Preverite le, če takšno polnjenje vaš telefon podpira. Obstaja kar nekaj različnih standardov hitrega polnjenja, zato morate vedeti, da se vsak telefon ne bo hitro napolnil s katerim koli hitrim polnilcem.

Mnogi telefoni podpirajo standard Qualcomm’s Quick Charge ali eno izmed njegovih različic. V teh primerih so polnilci zamenljivi. Uporabljata ga na primer Motorola in Samsung. Tako lahko s Samsungovim hitrim polnilcem hitro napolnite Motorolin pametni mobilni telefon in obratno. Najnovejši Applovi in Googlovi telefoni podpirajo USB Power Delivery standard, in tu velja enako. Nekateri telefoni (na primer OnePlus 5) pa imajo lasten standard za hitro polnjenje. Tako ga boste najhitreje napolnili le z lastnim polnilcem.

Zato je dobro preveriti lastnosti telefona. Tako boste lahko bolje ocenili, kateri polnilec je zanj optimalen. In kar uporabnike še posebej veseli: veliko novejših mobilnikov ima že ob nakupu priložen hiter polnilec. Tu je izjema Apple, ki kar vztraja pri počasnih polnilcih, če pa bi si radi omislili hitrega, ga morate kupiti posebej v eni izmed Applovih trgovin.

Zapomnite si, da se bo vaš telefon polnil s katerim koli polnilcem, če bo le kabel ustrezal odprtini za polnjenje, da ga boste lahko priključili. Le hitrost polnjenja bo lahko počasnejša ali hitrejša.

Pozabite na brezžično polnjenje

Brezžično polnjenje telefona je sicer zelo priročno, a vašega mobilnika ne zmore napolniti tako hitro, kot če ga priključite na kabel. Drži, obstajajo tudi hitri brezžični polnilniki, ki bodo telefon polnili hitreje od navadnih, pa vendar bo to še vedno počasnejša možnost, če jo primerjamo s priključitvijo na kabel. Če torej brezžično polnite telefon v pisarni ali doma, ko imate ljubi čas, je to dobrodošla možnost, če se vam mudi, mu pa le privoščite kabel.

Izklopite ga. Pa se splača?

Ni bolj logičnega nasveta kot je ta, da med kratkotrajnim polnjenjem telefon izklopite ali nastavite letalski način. Saj je logično: če telefon porablja manj energije, je bo v nekaj minutah polnjenja tudi več ostalo. A to drži le deloma, saj v praksi navadno ne pomeni dovolj vellike razlike, da bi se splačalo. V nekaj minutah je razlika med vklopljenim ali izklopljenim telefonom malenkostna, če sploh. Najverjetneje pa se vam bo tisti čas ob izklopljenem telefonu zdel cela večnost, saj smo se razvadili, da lahko kateri koli del dneva pokličemo kogar koli in tudi to, da smo dosegljivi prav v vsakem trenutku.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več