Računalništvo, telefonija
28.06.2018 02:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tiskanje in e-storitve z roko v roki

Čeprav so elektronske storitve vedno bolj aktualne, so tiskalniki še vedno nujna računalniška oprema. Seveda pa niso vsi tiskalniki dobri za vse, zato se mora uporabnik najprej vprašati, kaj bo v največji meri tiskal. S tiskanjem pa so seveda povezane tudi e-stortive, po katerih posegamo iz dneva v dan več.
Tiskanje in e-storitve z roko v roki
Tiskanje in e-storitve z roko v roki

Ker brez tiskalnikov in elektronskih storitev danes ne gre več, smo za vas v osrednjem prispevku revije Računalniške novice sestavili nakupovalni vodič po tiskalnikih, prav tako pa si bomo pogledali, kako nam lahko različne storitve prihranijo čas in denar ter na splošno olajšajo življenje. Najprej pa si poglejmo področje tiskalnikov.

Tiskalniki

3D tiskalniki

Verjetno ste že slišali za tridimenzionalne tiskalnike, saj njihovo število narašča tako v poslovnem kot domačem okolju. Tovrstna tehnologija je namreč postala cenovno dostopna za širšo uporabo, saj navdušuje s svojimi zmožnostmi. Tridimenzionalni tiskalniki namreč ne uporabljajo kartuš ali tonerjev, saj za ustvarjanje tridimenzionalnih objektov potrebujejo filamente, ki so osnovni gradniki pri omenjenem tiskanju. Pri 3D tiskanju se najpogosteje uporablja plastika (PLA in ABS termoplasti), na trgu najdemo še takšne, ki uporabljajo kovino, les, ogljik in druge elemente. S 3D tiskalniki lahko natisnemo praktično kar koli lahko narišemo s poljubno 3D CAD programsko opremo. V bližnji prihodnosti pa naj bi bilo s temi tiskalniki mogoče natisniti še prilagojene opornice za gležnje, stopala in zapestja, rezervne dele za avtomobile, pohištvo, hrano in celo stanovanjske hiše.

Tiskalniki za podjetja

Profesionalno tiskanje v pisarnah se vse bolj obrača na pametne, alternativne rešitve tiskanja. Stranke danes izkoriščajo inovativne rešitve in s tem prihranijo čas in denar. Za podjetja so primerni predvsem Office laserski tiskalniki in večfunkcijske naprave za v pisarno.

Laserski tiskalniki za podjetja se v osnovnih funkcijah in po videzu (morda so le nekoliko večji in vsebujejo podajalec papirja) bistveno ne ločijo od takšnih za domačo uporabo, a ko primerjamo hitrosti tiska, zmožnost obratovanja in številne napredne funkcije in seveda ceno, ugotovimo, da smo vstopili v povsem nov svet. Več kot 100 strani na minuto, zmogljivi procesorji, prostorni trdi diski, obojestransko tiskanje, tiskanje do roba, sposobnost tiskanja večjih formatov, postscript tiskanje in cene, ki se dvignejo tudi nad 3.000 evrov, so dejavniki, ki ločijo pisarniške stroje od navadnih domačih.

Multifunkcijska naprava za podjetja je v osnovi prostostoječa srednje velika naprava, ki največkrat nastopa v vlogi centralnega tiskalnega aparata. Te enote so običajno opremljene z vsemi funkcijami večfunkcijskih naprav. Vključujejo osnovno tiskanje, kopiranje in funkcijo skeniranja z dodatno funkcionalnostjo faksa ter mrežnega shranjevanja dokumentov, avtentikacijo z uporabo skupnih elementov uporabnikovega omrežja, sposobnost nadgradnje s programsko opremo po meri, napredne omrežne možnosti skeniranja dokumentov, kot so FTP, WebDAV, Email, SMB in NFS, šifriranje za prenos podatkov in tako dalje …

Celoten članek si lahko preberete v aktualni številki revije.


V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

  • Sejem E3 se je vrnil na pota stare slave

  • 10 temačnih izumov 21. stoletja
  • Rudarjenje nove dobe

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku