Računalništvo, telefonija
10.03.2018 15:43

Deli z drugimi:

Share

Teslin električni tovornjak Semi pred prvo samostojno vožnjo

Teslin električni tovornjak Semi pred prvo samostojno vožnjo
Teslin električni tovornjak Semi pred prvo samostojno vožnjo

Elon Musk je objavil fotografijo Teslinega električenga tovornjaka pred njegovo prvo “dostavno nalogo”. Semi je bil prvič uradno predstavljen novembra lani, ko je osupnil javnost s svojimi specifikacijami. Med najbolj izstopajočimi je bil doseg, in sicer 800 kilometrov pri polni obremenitvi. Od novembra naprej Tesla zbira naročila za tovornjake Semi, med največjimi naročniki do tega trenutka pa so Pepsi, Walmart in Anheuser-Busch.

Musk je lanskega novembra obljubil tovornjak, ki ponuja vse to, kar so napovedovali analitiki in še več. Hitrost, učinkovitost in stil. Semi od 0-100 km/h pospeši v vsega petih sekundah (brez pritrjene prikolice), kot omenjeno obljublja 800-kilometrski doseg, poleg vsega tega pa pri Tesli niso pozabili niti na dizajn. Že takole na prvi pogled lahko vidimo, da gre resnično za futuristični tovornjak, z lepimi, čistimi linijami.

Po zadnjih informacijah naj Semi ne bi šel v proizvodnjo vsaj do leta 2019, je pa bilo opaziti prototip tovornjaka zraven sedeža Tesle v Kaliforniji. V sredo je Musk objavil še fotografijo pred prvim avtonomnim tovorom tovornjaka Semi, kar je govorice potrdilo. Glede na Muskovo objavo je šlo za prvo “dostavno pot” od Tesline tovarne Gigafactory v Nevadi, do tovarne v Fremontu, kjer sestavljajo avtomobile. Semi je prevežal baterije, kar je Teslina glavna “surovina”.

Kot smo že omenili je od novembra do danes svoje Semi-je naročilo že kar nekaj velikanov kot je Pepsi, vendar to za Teslo pomeni dodaten pritisk. Musk bo moral stvari pospešiti, kajti zaveda se, da so korporacije veliko zahtevnejša stranka kot recimo 400.000 naročnikov Modela 3. S tem seveda ne želimo zapostaviti pomen slednjih, vendar moramo objektivno dati prednost tovornjakom, ki bi v takšni obliko kot si jih je zastavila Tesla, lahko revolucionarno vplivali na razvoj industrije.

Semi-jevi naročniki pa ne pričakujejo zgolj hitre proizvodnje, temveč predvsem doseganje vseh obljubljenih specifikacij, ki jih je Musk naznanil novemabra. Najbolj pomembna je seveda doseg, za katerega pa so konkurenti napovedali, da Tesli ne bo uspelo doseči 800 kilometrov z enim polnjenjem. Vse je odvisno od razvoja bateri in pripadajoče se tehnologije, ki se bo razvijala do leta 2019.

Semi bo sposoben pospešiti od 0-100 km/h v vsega 5-ih sekundah in v 20-ih sekundah, ko bo v popolnoma naložen. Verjetno se vsi strinjamo, da je oblika kabine zelo posebna kajne? To omogoča odstranitev dizelskega motorja, voznik bo pozicioniran v sami sredini vozila, imel pa bo dovolj prostora, da bo v kabini lahko celo stal.

Podobno kot Teslini avtomobili bo Semi opremljen s Teslinim avtopilotnim sistemom, ki bo tovornjaku omogočil, da sam zavira in ostane na svojem pasu, brez posredovanja voznika.


Prijavi napako v članku