Računalništvo, telefonija
06.07.2018 07:45
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Očala za navidezno resničnost, ki vas bodo pustila brez besed

Očala za navidezno resničnost, ki vas bodo pustila brez besed
Očala za navidezno resničnost, ki vas bodo pustila brez besed

Navidezna in razširjena resničnost sta v zadnjih nekaj letih ena glavnih tem na tehnološkem področju. Tehnologija je namreč dovolj napredovala in postala dovolj zmogljiva, da zna prikazovati že zelo realistične navidezne svetove, to pa prinaša ogromen potencial tako na področju zabave kot tudi na družbenokoristnih področjih. Zaradi tega ne presenečajo govorice, da naj bi podjetje Microsoft pri pripravi druge generacije očal za navidezno resničnost HoloLens uporabilo zmogljiv mobilni procesor Snapdragon XR1.

Očala Microsoft HoloLens 2 bodo s pomočjo procesorja Snapdragon XR1 nedvomno postala vodilna na področju navidezne in razširjene resničnosti. Ta namreč temelji na osnovi procesorskih jeder Kryo, vgrajene grafične kartice Adreno in koprocesorja za podporo umetni inteligenci. Strojna oprema je dovolj zmogljiva, da podpira ločljivost 4K z izrisom slik s povprečno frekvenco 60 sličic na sekundo. Poleg tega podpira prikaz slik na dveh zaslonih ter grafične standarde 3D OpenGL, OpenCL in API-Vulcan.

Trenutno še ni podatkov o tem, kdaj bodo nova Microsoftova očala za navidezno in razširjeno resničnost HoloLens 2 na voljo v prosti prodaji. Glede na to, da konkurenca na tem področju ne počiva, verjamemo, da bo moral računalniški gigant z razvojem pohiteti, sicer bi lahko bil ves vloženi trud zaman.


Prijavi napako v članku