Računalništvo, telefonija
02.06.2018 10:49
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste že preizkusili novi Google Chrome?

Novi Chrome odpravlja veliko nadležnost spletnih strani
Novi Chrome odpravlja veliko nadležnost spletnih strani

Če je spletni brskalnik Google Chrome vaša prva izbira, ste zagotovo že vajeni tega, da je ta neprestano deležen številnih nadgradenj, ki so bodisi varnostni popravki, bodisi popravki za napake v delovanju ali nove funkcionalnosti. To povsem drži tudi za različico Chrome 67, ki se bo zagotovo prikupila tako ljubiteljem navidezne in razširjene resničnosti kot tudi varnosti na spletu. Novi Chrome je že na voljo za prenos na spletni povezavi http://goo.gl/Y7m6P. Ta je na voljo v večini svetovnih jezikov (vključno s slovenščino) in ga lahko namestimo na operacijske sisteme Windows, Linux in macOS. Če že imate nameščen Chrome je nadgradnja nadvse enostavna. Ta se izvede tako, da najprej kliknete na tri pike v zgornjem desnem kotu ter izberete »Help« (Pomoč) in »About Google Chrome« (O Google Chromu). Posodobitev se bo pričela samodejno, po namestitvi pa je treba brskalnik le ponovno zagnati.

Programerji podjetja Google so pri spletnem brskalniku Chrome 67 še dodatno izboljšali varnostno možnost imenovano izolacija strani (Site Isolation), ki v praksi pripomore k temu, da je vsebina med posamičnimi zavihki navidezno povsem ločena. To pomeni, da če se zaradi kakršnega koli razloga spletna stran »sesuje« bo to vplivalo zgolj na en zavihek in ne na spletni brskalnik kot celoto. Poleg tega izolacija preprečuje, da bi spletna stran iz enega zavihka pridobila dostop do spletnih strani v drugih zavihkih, kar sicer s pridom izkoriščajo za to pripravljene zlonamerne programske kode. Poleg tega je Google z novim spletnim brskalnikom Chrome omogočil, da lahko programerji pri pripravi njihovi programov koristijo številna tipala v napravah, vključno s pospeškomerom in giroskopom.

Za ljubitelje razširjene in navidezne resničnosti pa je na voljo vmesnik WebXR Device API. Ta omogoča uporabo razširjene in navidezne resničnosti tako na mobilnih napravah kot tudi na napravah za osebne računalnike. Programerji bodo lahko končnim uporabnikom te vsebine seveda ponujali kar v okviru spletnih storitev oziroma aplikacij. To bo zagotovo pripomoglo k še večjemu in predvsem hitrejšemu razmahu tovrstnih vsebin na svetovnem spletu.

Naj za konec še omenimo, da je novi spletni brskalnik Google Chrome 67 opremljen še z boljšimi varnostnimi mehanizmi, ki nas bodo varovali pred varnostnimi ranljivostmi Meltdown in Spectre. Več informacij o novem Googlovem brskalniku Chrome pa je na voljo na spletni povezavi https://bit.ly/2Hcz9dM.


Prijavi napako v članku