Računalništvo, telefonija
15.12.2014 09:19

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni na Ubuntu tablični računalnik?

Prvi tablični računalnik z mobilnim operacijskim sistemom Ubuntu naj bi bil naprodaj še pred naslednjo pomladjo.
Prvi tablični računalnik z mobilnim operacijskim sistemom Ubuntu naj bi bil naprodaj še pred naslednjo pomladjo.

Kitajski proizvajalec mobilnih naprav Meizu in organizacija Canonical sta konec novembra podpisala sporazum o strateškem sodelovanju (bit.ly/Ubuntu-Meizu). Slednji bo uporabnikom storitev mobilne telefonije prinesel prvi pametni mobilni telefon, na katerem bo nameščen mobilni operacijski sistemi Ubuntu Touch. Novost bo dovolj zmogljiva, da bo zlahka prepričala tudi najzahtevnejše, njena maloprodajna cena pa naj bi bila v primerjavi z vrhunskimi modeli vodilnih proizvajalcev nadvse ugodna.

Ker so uporabniki najavo sprejeli z veliko mero navdušenja, bo skupaj s pametnim mobilnim telefonom Ubuntu na voljo še tablični računalnik. Novost vsaj po strojni plati ne bo razočarala, saj bo opremljena z 10,1-palčnim (25,6-centimetrskim) zaslonom ločljivosti 1.280 x 800 slikovnih točk, Intelovim 4-jedrnim procesorjem Atom Z3735D “Bay Trail”, dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 16 gigabajti prostora, ki bo pričakovano razširljiv s pomočjo pomnilniške kartice microSD. Tu bosta na voljo še dve kameri ločljivosti dveh milijonov slikovnih točk in stereo zvočniška sistema.

Tablični računalnik z mobilnim operacijskim sistemom Ubuntu Touch bo z napolnjeno baterijo zmogljivosti 7.900 (mili) amper ur mogoče neprekinjeno uporabljati do osem ur. Novost naj bi v debelino merila okoli 10 milimetrov in tehtala zgolj 636 gramov. Več o tablici Ubuntu naj bi bilo znanega v prvi polovici januarja.


Prijavi napako v članku