Računalništvo, telefonija
08.06.2017 13:03
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte prvi vlak, ki potuje po navideznih tirih

Spoznajte prvi vlak, ki potuje po navideznih tirih
Spoznajte prvi vlak, ki potuje po navideznih tirih

Povsod po svetu se vlaga veliko denarja v razvoj novih supermodernih železniških informacijskih omrežij in vlakov, kar pa ne velja tudi za velikokrat zapostavljeno infrastrukturo. Tehnologija in dizajn vlakov se namreč nenehno razvijata, infrastruktura, ki dejansko predstavlja osnovo železniškega prometa, pa že vrsto let ostaja nespremenjena. Tega pa nikakor ne moremo reči za sodobno kitajsko podjetje CRRC, saj je v kitajskem mestu Zhuzhou predstavilo sodobno različico vlaka (lokomotive in vagonov), ki za premik ne potrebuje klasičnih tirov.

Novodobni vlak je namreč opremljen z avtonomno tehnologijo Autonomous Rail Rapid Transit, ki poskrbi za to, da sledi belim črtam, ki so zarisane na cestišču. Po navideznih tirih lahko potuje s hitrostjo do 70 kilometrov na uro, voznik oziroma strojevodja pa ni potreben. Na lokomotivo je mogoče priključiti do 32 vagonov, kar pomeni, da bi lahko sočasno prevažal do 300 potnikov. V prihodnosti pa bi jih bilo lahko še več.

Ključna prednost sodobnega vlaka je njegova cena, saj so stroški v primerjavi z običajnim precej nižji, saj je infrastruktura za prevoz tako rekoč že na voljo. Poleg tega bi lahko tovrstno prevozno sredstvo uporabljali v skoraj vsakem mestu in ker se napaja z električno energijo, je za nameček okolju in ljudem prijazno. Prvi tovrstni vlak bo v kitajskem mestu Zhuzhou poskusno v uporabi v začetku naslednjega leta in sicer na progi, dolžine 6,5 kilometra. Če se bo projekt izkazal za uspešnega, verjamemo, da bodo avtonomni vlaki na voljo še v drugih večjih mestih po vsem svetu.


Prijavi napako v članku