Računalništvo, telefonija
09.03.2018 13:00

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte Elanovo pametno tehnologijo, ki vam pomaga do boljšega smučanja

Spoznajte Elanovo pametno tehnologijo, ki vam pomaga do boljšega smučanja
Spoznajte Elanovo pametno tehnologijo, ki vam pomaga do boljšega smučanja

Brezžična pametna tehnologija spreminja načine naše interpretacije podatkov in tudi njihovo zbiranje. Uporaba senzorjev, čipov in raznoraznih merilcev je v fitnes industriji prisotna praktično na vsakem koraku in dandanes ni mere, ki je uporabniki ne bi mogli pridobiti. Dotična tehnologija se vse pogosteje uporablja tudi v zunanjih športih in Elan Skis je na pravi poti, da svojim kupcem ponudi nekaj prav posebnega. Podjetje je pred kratkim predstavilo Smart Ski Concept, način merjenja dinamike smučanja. Ti podatki se prevajajo v realnem času, kar pomeni, da smučar takoj dobi informacije o tem, kako smuča.

Podjetje Elan Skis verjetno ne potrebuje posebne predstavitve, saj že dolga leta spada med najkvalitetnejše proizvajalce smuči na svetu. Zadnjih 70 let se pri Elanu trudijo izboljšati smučarski šport skozi razvoj in inovacije produktov. Nenehno se trudijo, da njihovi kupci dobijo samo najboljše kar trenutno obstaja, za kar so pogosto tudi nagrajeni, ne smemo pa pozabtii na dizajnerski del, za katerega so pri Elanu prav tako že večkrat prejeli nagrado. Smart Ski Concept je debitiral na letošnjem ISPO-ju, kjer je tehnologija bila demonstrirana s pomočjo integracije v Elanove smuči SLX Fusion. Te smuči so prav tako prejele kar nekaj nagrad, uporabniki pa se ne morejo načuditi njihovi vodljivosti in če k temu dodamo še tehnologijo prihodnosti, ki jo Elan razvij, dobimo težko premagljivo kombinacijo.

Smart Ski Concept je opremljen s senzorji, ki so integrirani v smuči. Ti senzorji merijo dinamiko smučanja, uporabnik pa dobi povratno informacijo o tem, kako se po smučeh razporeja teža, kako se odziva material itd. Morda se vse skupaj sliši zelo profesionalno in namenjeno res zgolj tistim najboljšim, vendar Elan ne želi, da tehnologija ostane zgolj za to skupino uporabnikov. Ne glede na kvaliteto smučanja se podatki, ki jih zajamejo senzorji, prenašajo v oblak, kjer se shranjujejo in analizirajo.

V bistvu je Smart Ski Concept kot neke vrste virtualni smučarski trener. Podatki, ki jih uporabniki dobijo, lahko služijo kot dobra osnova za izboljšanje tehnike, za odpravljanje pomanjkljivosti in na koncu za večji užitek v smučanju seveda. Dodatna zanimiva lastnost je, da obdelava podatkov poteka v realnem času, torej smučarju ni potrebno na koncu dneva sedeti pred računalnikom in računati kje so njegove pomanjkljivosti, temveč lahko sproti spremlja podatke in jih tudi takoj uporablja.

“Naša Smart Ski tehnologija je odraz Elanovega vodstva in inovativnosti”, pravi Melanja Šober, vodja produktnega menedžmenta za Elanovo zimsko divizijo. “Potrošniki so povezani povsod, z vsem, cel čas. Naša tehnologija ne pomeni zgolj napredovanje za Elan, temveč tudi za celotno smučarsko industrijo. Gre za povezovanje smučarja in smuči”, še dodaja. Pri smučanju je ravno ta odnos med smučarjem in smučmi ključen za kvalitetno smučanje, užitek ob tem, ali za dobre rezultate tekmovalcev. S tehnologijo, ki jo razvija Elan, bi lahko smučarjem ponudili več kot zgolj zunanje ocene, torej dobili bomo tudi notranje podatke.

Kljub temu, da je Elanov Smart Ski Concept šele v prototipni fazi in še ni pripravljen na produkcijo, se je že začelo povpraševanje po tehnologiji, predvsem s strani podjetij in proizvajalcev. Elan bo moral tehnologijo še izpiliti, da bo ta povsem nared za vsakdanjo rabo.


Prijavi napako v članku