Računalništvo, telefonija
12.09.2017 13:01
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski Uber za dostavo hrane

..Projekti in storitve, ki delujejo po principu ekonomije na poziv, so v tujini že dolgo pravi hit, v kratkem pa jih lahko pričakujemo tudi pri nas..
Slovenski Uber za dostavo hrane
Slovenski Uber za dostavo hrane

Če se je še pred kratkim zdelo, da v Sloveniji še vsaj nekaj časa ne bo na spregled storitev, kot so Uber eats, Deliveroo ali Foodora, danes to več ne drži. Mlado slovensko podjetje ehrana.si je namreč razvilo algoritem za dostavo hrane na dom, primerljiv z zgoraj naštetimi, v tujini uspešnimi storitvami.

Visoka tehnologija zagotavlja visoko kakovost obroka

»Naš novi algoritem spremlja naročila iz različnih restavracij, nadzoruje promet, točno lokacijo voznikov ter predvideva morebitna nadaljnja naročila,« pojasnjuje direktor podjetja ehrana.si Borut Markelj in dodaja, da algoritem naposled na podlagi zbranih informacij razporeja dostavljavce znotraj določenega območja. Avtorji aplikacije in algoritma so imeli pri razvoju v mislih številne dejavnike, kot so hitrost in točnost dostave ter radij območja dostavljavcev, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost dostavljene hrane. »Prav na tem mestu ključno vlogo odigra aplikacija, ki poskrbi za optimalno razporejanje dostavljavcev,« pove Markelj. Maksimalen čas prevoza obroka od kuhinje do stranke bo znašal le 15 minut, kar pomeni, da hrana ostane topla in okusna ter posledično ohrani visoko kvaliteto. Slednje bodo mladi inovatorji dosegli z majhnimi razdaljami dostave od restavracij do strank, ki ne bodo presegale dveh kilometrov in pol.

Takšen način dostave hrane na dom je dobitna kombinacija tako za stranke, ki imajo odslej večji izbor pri naročanju hrane na dom, na boljšem pa so tudi restavracije, saj s tem pridobijo nov prodajni kanal, svojim zvestim strankam pa lahko ponudijo dodano vrednost. »Z izbiro zunanjega dostavljavca hrane se lahko restavracije osredotočijo na svojo osnovno dejavnost – pripravo okusnih obrokov, hkrati pa jim ni več treba vlagati denarja v dostavna vozila,« je prepričan Markelj.

Po mnenju inovatorjev bo nova storitev zanimiva predvsem zaposlenim v času kosil, ki s trenutno ponudbo dostave hrane niso zadovoljni oziroma se na dostavne čase ne morejo zanesti. Aplikacija bo uporabnikom omogočala plačilo obroka kar prek spleta, tako da bodo ob dostavi hrano le prevzeli. Prav tako pa bodo lahko prek aplikacije na zemljevidu spremljali točno lokacijo svojega obroka.

V mislih so imeli tudi okolje

Ker je ena od vizij podjetja ehrana.si tudi skrb za okolje, bodo njihovi dostavljavci obroke dostavljali kar na kolesih. Zelena dostava s kolesi namreč nima vpliva na okolje, prav tako pa predstavlja najhitrejše prevozno sredstvo v Ljubljani, še posebej v času prometnih konic.

Trenutno je storitev v fazi testiranja, septembra pa bo pripravljena na zagon s polno paro in bazo desetih restavracij, ki jih bodo uporabnikom predstavili na njihovem portalu www.ehrana.si. Sprva bo storitev na voljo le v središču Ljubljane, po treh mesecih pa jo bodo razširili na področje celotne prestolnice.

30 restavracij, 50 novih delovnih mest

Na ehrana.si si želijo do konca letošnjega leta pridobiti vsaj trideset restavracij, ki bi koristile njihovo novo storitev, do konca leta 2020 pa želijo s tem zagotoviti vsaj 50 novih delovnih mest. »Ko bo storitev zaživela pri nas, jo bomo razširili tudi na Balkan, nato pa še na vzhodnoevropske trge,« optimizma ne skriva Markelj in doda, da mehanizem storitve ni zanimiv le na področju dostave hrane, temveč tudi za uporabo pri ostalih kurirskih storitvah, kjer vidijo še ogromno potencijala.

Razvoj storitve so nadobudnim podjetnikom sicer omogočila sredstva produkta P2 Slovenskega podjetniškega sklada, ki mladim visokotehnološkim podjetjem s potencialom rasti in kreiranja novih delovnih mest omogoči pridobitev zagonskega kapitala v vrednosti do 54 tisoč evrov.

Ehrana.si je na slovenskem trgu prisotna že od leta 2011. Takrat so ustanovitelji Borut, Jernej in Žiga skoraj »noro« idejo iz študijske izmenjave spremenili v uspešen in hitro rastoči posel. Danes je namreč ehrana.si največji spletni portal za naročanje hrane na dom v Sloveniji. Portal združuje več kot 70.000 uporabnikov, ki lahko izbirajo izmed več kot 120 različnih restavracij, ki ponujajo dostavo hrane na dom.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več