Računalništvo, telefonija
17.02.2004 17:32
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenska pamet znova v svetovnem vrhu

Strokovnjaki razvojnega centra Flextronics so z razvojem v minulih dveh letih dokazali, da bi lahko Silicijevo dolino postavili tudi v Sloveniji. Uspešnemu delu je botrovala drznost pri ustvarjanju novega. Od danes naprej je tudi Slovenija na zemljevidu dežel, ki imajo lasten razvoj polprevodniških integriranih vezij SoC.
Flextronicsov razvojni center je namreč predstavil prvi 32-bitni mikrokontroler, razvit izključno v Sloveniji. V projektni skupini je sodelovalo 10 inženirjev, razvojni čas pa je trajal dve leti in pol. Stroški celotnega razvoja so znašali dva milijona ameriških dolarjev.

Čip je narejen v obliki sistema na čipu (SoC) in vsebuje 32-bitni procesor in ethernet 10/100 vmesnik, PCI vmesnik, serijski vmesnik ter nekaj manjših vmesnikov. Za mikrokontroler je bil znotraj razvojne skupine razvit tudi C/C++ prevajalnik in na mikrokontroler prenesen Linux in RedHat ECOS operacijska sistema in nekateri drugi. Razvoj 0,5*0,5 mm velikega čipa je potekal v Sloveniji, izdelava pa v tovarni UMC, Tajvan.

Razvoj čipa predstavlja novo poglavje v slovenski elektro industriji, med strankami pa že najdemo nemški Siemens in mobilnega velikana, podjetje Sony Ericsson.


Prijavi napako v članku