Računalništvo, telefonija
07.09.2016 13:20

Deli z drugimi:

Share

Sedaj lahko kupite prvega robota, ki ga je NASA uporabljala za preizkušanje vesoljskih oblek

Za nakup nasinega robota bo potrebno imeti okoli preračunanih 71 tisoč evrov.
Za nakup nasinega robota bo potrebno imeti okoli preračunanih 71 tisoč evrov.

Verjeti ali ne, ameriška vesoljska agencija NASA je pred desetletji uporabljala zelo neobičajnega robota za preizkušanje vesoljskih oblek, ki so bile namenjene njenim astronavtom. Ta robot pa je sedaj lahko tudi vaš, saj ga je nedavno na avkcijo ponudila avkcijska hiša RR Auction. Nadvse zanimiv robot je bil za ameriško vesoljsko agencijo NASA sicer pripravljen s strani raziskovalnega inštituta IIT Research Institute med letoma 1963 in 1965 z namenom hitrega in enostavnega preizkušanja vesoljskih oblek.

Ker je robot zlahka prenašal tudi najtežje obremenitve, ga je ameriška vesoljska agencija NASA uporabljala za merjenje pritiska znotraj vesoljske obleke, za preizkušanje »stabilnosti« pritiska in drugih elementov s končnim ciljem, da astronavtom zagotovi varno potovanje in raziskovanje po vesolju. Zato ne preseneča, da je robot nastavljiv po višini, in sicer med 165 centimetri in 188 centimetri, poleg tega pa je opremljen še s plastičnimi cevmi, po katerih se pretaka tekočina z namenom simulacije človeškega krvnega obtoka.

Ameriška vesoljska agencija NASA je izdelala le dva robota za preizkušanje vesoljskih oblek, pri čemer je eden »shranjen« v muzeju Smithsonian, medtem ko je drugi robot, ki je sicer nekoliko poškodovan, na voljo v avkcijski prodaji. Spletna avkcija zanj bo potekala 15. septembra (www.rrauction.com), medtem ko se bo avkcija v živo izvajala 26. septembra. Za nakup novosti bomo po vsej verjetnosti morali razpolagati z nekaj več kot preračunanih 71 tisoč evrov.


Prijavi napako v članku