Računalništvo, telefonija
01.07.2020 06:00

Deli z drugimi:

Share

Se Google z nakupom podjetja North vrača na trg pametnih očal?

Nova pametna očala podjetja Google naj bi bila namenjena predvsem običajnim uporabnikom.
Nova pametna očala podjetja Google naj bi bila namenjena predvsem običajnim uporabnikom.

Podjetje Google je že pred časom naznanilo izid druge generacije pametnih očal Glass Enterprise Edition, ki so pisana na kožo predvsem poslovni oziroma industrijski uporabi. Pametna očala Google Glass Enterprise Edition 2 so v primerjavi s prejšnjo generacijo precej zmogljivejša, saj jih poganja mobilni procesor Qualcomm Snapdragon XR1. Ta je namenjen tako navidezni kot razširjeni resničnosti, pri čemer se slika projicira neposredno na oko uporabnika. Strojna oprema obsega še 3 gigabajte sistemskega pomnilnika in 32 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov.

Pametna očala Google Glass Enterprise Edition 2 imajo tudi večjo, bolj zmogljivo baterijo, zahvaljujoč partnerstvu s podjetjem Smith Optics pa je tudi celoten izgled očal bolj “normalen” in manj “piflarski”, saj imajo odslej očala bolj dodelane okvirje. Nova pametna očala podjetja Google pa se lahko pohvalijo še z dodatno izboljšano kamero, prav tako jih po novem poganja mobilni operacijski sistem Android. Google je dodal še podporo za “Android Enterprise Mobile Device Management”. Dovolj dolgo avtonomijo delovanja pametnim očalom Google Glass Enterprise Edition 2 zagotavlja baterija zmogljivosti 820 miliamper ur s tehnologijo hitrega polnjenja. Tu najdemo še priključek USB-C za polnjenje ter bogato paleto raznovrstnih senzorjev in tipal.

Kot vse kaže pa naj bi podjetje Google kmalu pripravil tudi pametna očala za običajne uporabnike. Na to je računalniški gigant »nakazal« z nakupom podjetja North, ki je poznano predvsem po njegovih pametnih očalih Focals. Podjetje North je za preračunanih 159,9 milijonov evrov sicer kupilo podjetje Alphabet, to pa bo znanje in patente kmalu preneslo na podjetje Google. Kdaj bodo nova pametna očala podjetja Google za običajne uporabnike nared za prodajo, trenutno še ni znano. Bodo pa ta zagotovo precej cenejša od pametnih očal Google Glass Enterprise Edition 2.


Prijavi napako v članku