Računalništvo, telefonija
03.12.2017 14:27

Deli z drugimi:

Share

Samsung preizkušal omrežje 5G kar na hitrem vlaku!

Hitrost prenosa podatkov na vlaku preko omrežja 5G je znašala kar 1,7 gigabitov na sekundo.
Hitrost prenosa podatkov na vlaku preko omrežja 5G je znašala kar 1,7 gigabitov na sekundo.

Podjetju Samsung je tokrat uspel izjemen podvig, ki bo zagotovo navdušil vse, ki veliko potujejo z vlaki in pri tem uporabljajo mobilne naprave z dostopom so svetovnega spleta. Ta je namreč v sodelovanju z japonskim telekomunikacijskim sistemov KDDI preizkusil delovanje mobilnega omrežja 5G na hitrem vlaku. Preizkus je bil opravljen na vlaku med japonskima mestoma Saitama in Tokia, pri čemer je vlak potoval s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro.

Preizkus podjetja Samsung se je izkazal za zelo uspešnega, saj je hitrost prenosa podatkov na vlaku preko omrežja 5G znašala kar 1,7 gigabitov na sekundo. Inženirjem je uspelo brez težav predvajati videoposnetke ločljivosti 8K in prenašati videoposnetke ločljivosti 4K, kar je nedvomno izjemen uspeh glede na to, da je preizkus bil opravljen na premikajočem se vlaku. Ta tehnologija naj bi bila običajnim uporabnikom na voljo že leta 2020 oziroma pred pričetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu, saj je hitra mobilna povezava ključna za predvajanje video vsebin.

Ljubitelji mobilne telefonije sicer že nestrpno pričakujejo prihod mobilnega omrežja 5G, ki naj bi uporabnikom bilo na voljo za komercialno uporabo leta 2019. To omrežje ima vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev.


Prijavi napako v članku