Računalništvo, telefonija
23.04.2007 07:19
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rekordno zanimanje za ogled tehnoloških dosežkov

Najnovejše tehnološke dosežke v orodjarstvu, livarstvu, plastiki in kemiji ter grafiki in pakiranju, ki so bili na ogled v okviru sejemskega četverčka, si je ogledalo skoraj 15 tisoč obiskovalcev iz vrst gospodarstva, raziskovalne sfere in tudi splošne javnosti. V družbi Celjski sejem d.d. z zadovoljstvom ocenjujejo štiridnevno dogajanje, saj so za letošnje sejme, namenjene predvsem strokovni javnosti, zabeležili še večje zanimanje kot pred dvema letoma.

Tako razstavljavci kot organizatorji so s sejmom zelo zadovoljni. “Moji vtisi so izredno pozitivni. Danes sem jih preverjal tudi pri razstavljavcih in ugotovil, da so tudi oni zelo zadovoljni,” je povedal direktor uprave družbe Celjski sejem d.d. Franc Pangerl in dodal: “Četverčka niso obiskali samo Slovenci, ampak tudi Avstrijci, Italijani, veliko je bilo Hrvatov. Skratka prišli so ljudje iz srednjega dela Evrope, razstavljavci pa še od dlje. Glede na vtise in zaključke razstavljavcev imajo ti štirje sejmi zagotovo dobro perspektivo.” V družbi Celjski sejem d.d. pa ob zaključku tega četverčka snujejo načrte, kako bo čez dve leti, ko bo le-ta nastopil ponovno. “Zagotovo moramo do takrat imeti novo dvorano in še marsikaj postoriti, da bo uresničeno to, kar razstavljavci pričakujejo,” načrtuje direktor uprave.

Zadnji sejemski dan so sklenili tudi z obiskom evropskega poslanca Boruta Pahorja, ki si je skupaj s direktorjem Pangerlom ogledal ponudbo skoraj 800 razstavljavcev iz vseh celin. “Na celjskem sejmišču sem dobil občutek, da je inovativnosti, apetita po novem zelo veliko, ampak da mogoče država temu ne zna prisluhniti na pravilen način. Vsi sogovorniki, s katerimi sem se pogovarjal, so rekli, da znajo narediti več, zlasti pa bolje, vendar pa jih zakoni ali praksa države ne spodbujajo ali celo omejujejo,” je po ogledu sejemskega četverčka povedal Borut Pahor in poudaril, da s tem nima težav samo Slovenija, ampak tudi Evropa. “Glede reform se države zanašajo vsaka nase. Tiste, ki so pri tem nekoliko bolj pogumne, so očitno razvoj potegnile naprej, ostali pa tvegamo, da bomo ostali povprečni in čez nekaj generacij bomo plačali ceno za to,” je še dodal.

Svoj pečat sejemskemu dogajanju so prispevale tudi spremljevalne prireditve. Poleg dneva orodjarstva, livarstva, tiskarskega foruma in drugih predavanj na temo grafika in pakiranje, je v okviru letošnjega četverčka potekal tudi prvi zaposlitveni sejem v Celju, prvič pa je bila na ogled tudi stojnica inovacij.

Specializirani sejmi ponujajo odlične priložnosti za promocijo trendov, novosti in inovacij v tehnologijah, ki so tako na ogled potencialnim kupcem oziroma partnerjem kot tudi širši javnosti. Tako minister za razvoj Žiga Turk kot tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak sta po ogledu četverčka izpostavila pomen vlaganj v tehnološke in inovacijske projekte ter raziskave in razvoj.

Obiskovalci so si lahko v okviru sejmov med drugim ogledali najhitrejši digitalni tiskalnik na svetu ter medicinski vsadek, ki je pravzaprav rezervni del za ljudi.

Leta 2009 si bodo lahko obiskovalci v okviru 10. sejma Forma tool, 8. sejma Plagkem, 4. sejma Graf&Pack ter 3. sejma Livarstvo ogledali, kaj vse bo tehnološki razvoj prinesel v teh dveh letih.


Prijavi napako v članku