Računalništvo, telefonija
03.04.2018 07:37

Deli z drugimi:

Share

Razkrit tiskalnik, ki bo zamenjal 17 let star tiskalnik na mednarodni vesoljski postaji

Zastarel tiskalnik bo kmalu zamenjal HP Envy ISS, ki je bil posebej zasnovan za razmere, ki veljajo v vesolju.
Zastarel tiskalnik bo kmalu zamenjal HP Envy ISS, ki je bil posebej zasnovan za razmere, ki veljajo v vesolju.

Na mednarodni vesoljski postaji ISS (International Space Station), skupnemu vesoljskemu projektu ameriške NASE, Evropske Unije, Rusije in Japonske, uporabljajo tiskalnik, ki šteje že 17 let in je seveda že več kot pripravljen na zamenjavo. Zastarelo napravo bo zamenjal tiskalnik HP Envy ISS (skupno dva), ki je bil posebej zasnovan za razmere, ki veljajo v vesolju. Novi tiskalnik bo na mednarodno vesoljsko postaja ponesla raketa SpaceX Falcon 9 in če bo šlo vse po streči bo ta kmalu tudi operativen.

HP Envy ISS seveda ni običajni tiskalnik, saj je bil izdelan posebej za tiskanje v vesolju. To pomeni, da mora delati v okolju brez gravitacije, kar vključuje tudi upravljanje s papirje in odstranjevanje odvečnega črnila. Poleg tega uporabljena plastika mora dušiti ogenj v primeru požara, tiskalnik pa mora tiskati v različnih položajih. To je podjetju HP uspelo doseči s pomočjo tridimenzionalnega stiskanja delov, pri čemer novost temelji na modelu HP OfficeJet 5740.

Pri tem velja še omeniti, da tiskanje na mednarodni vesoljski postaji ISS je kar precej pogosto. Mesečno astronavti natiskajo okoli 1.000 listov, pri čemer na papirju končajo tako podatki o kritično pomembnih misijah, do osebnih pisem in fotografij. Da pa bi lahko obdelali podatke in natisnili vsebino, bodo astronavti prejeli še kopico kompaktnih osebnih računalnikov HP Zbook.


Prijavi napako v članku