Računalništvo, telefonija
30.11.2012 12:06
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniško krmiljen razsoljevalnik

Spectra razsoljevalnik je zgrajen iz dvostopenjskega sistema črpanja in dveh komor pod visokim tlakom.
Spectra razsoljevalnik je zgrajen iz dvostopenjskega sistema črpanja in dveh komor pod visokim tlakom.

Se spomnite, ko ste odšli na jadranje, v pristanišče pa ste se morali vračati le zaradi pomanjkanja sladke vode? Razsoljevalniki slane vode so z nami že kar nekaj časa, večina pa ne ve, da so danes razsoljevalniki postali tako ugodni, da si ga lahko privošči vsak, ki ga potrebuje.

Oglejmo si razsoljevalnik Spectra Ventura 150, ki je dovolj majhen za vsako plovilo ali prostor, kjer potrebujete vir sladke vode(imate pa le vir slane vode), ter izredno enostaven za uporabo.

Računalniško krmiljenje

Razsoljevalnik je enostaven za uporabo, saj za krmiljenje uporablja posebno računalniško enoto Spectra MPC-5000. MPC-5000 krmilnik nadzoruje tlak sistema, produkcijo in kvaliteto pitne vode. Beleži tudi kondicijo filtra in delovne ure razsoljevalnika. Seveda je na napravi izredno malo gumbov, ki skrbijo, da je upravljanje naprave enostavno in hitro. Za razliko od konkurenčnih ponudnikov razsoljevalnikov, pri Spectri računalniške enote ni potrebno kupiti posebej, temveč je že vsebovana v osnovnem kompletu vsakega modela.

Kako deluje razsoljevalnik Spectra

Prvi Spectra razsoljevalnik je nastal leta 1997, od takrat pa ga podjetje neprestano izboljšuje. Spectra razsoljevalnik je zgrajen iz dvostopenjskega sistema črpanja in dveh komor pod visokim tlakom. V prvi stopnji najdemo enostavno vodno črpalko, ki dovaja slano vodo v sistem in skrbi za primeren pritisk pri prefiltraciji in cirkulaciji vode. Obenem skrbi tudi za dovajanje energije za poganjanje druge stopnje, tako imenovane Clarkove črpalke (Clark Pump). Clarkova črpalka je edinstvena sistema za ojačanje pritiska, saj vsebuje dva nasprotna cilindra in bata, ki si delita isto ojnico. Vodni pritisk iz majhne vodne črpalke se prenese na eno stran cilindra, kar omogoča potisk drugega cilindra in slane vode skozi obratno osmozno membrano. Poganjanje bata levo in desno je doseženo z manjšim batom, ki delček izhodnega pritiska usmeri nazaj v prostor prvega bata, s tem pa doseže nizkoenergijsko gibanje bata levo in desno. Rezultat je tako prefiltrirana sladka voda in izredno nizka poraba energije pri celotne postopku filtracije, saj napajamo le manjšo črpalko, ki črpa slano vodo iz okolice.

Spectra Ventura 150 se razlikuje po svoji energijski učinkovitosti, majhni teži in po sistemu za samo regulacijo. Idealen je za montažo na potovalnih in dirkalnih plovilih, kjer je teža, enostavnost za uporabo in majhna poraba energije bistvenega pomena.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SERVIS E.S.V.A, Kelbelj Peter s.p.
Za več informacij so vam na voljo pri SERVIS E.S.V.A, Kelbelj Peter s.p.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SERVIS E.S.V.A, Kelbelj Peter s.p.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku