Računalništvo, telefonija
14.07.2012 15:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi solarni prenosnik

Kratka avtonomija prenosnikov bo kmalu ostala le še slab spomin!
Kratka avtonomija prenosnikov bo kmalu ostala le še slab spomin!

Prenosni računalniki so med uporabniki vse bolj priljubljeni, saj so že dovolj zmogljivi za opravljanje vseh vrst opravil. Kljub temu se že vseskozi pojavlja težava z avtonomijo. Pogosto se namreč zgodi, da se baterija prenosnika izprazni ravno ko smo na terenu. Če bo nova zamisel inovatorja Andreja Pontija zaživela, bodo težave z avtonomijo prenosnikov kmalu le še slab spomin.

Inovator Andrea Ponti je dejansko pripravil idejno zasnovo prenosnika iz polikarbonata, ki sliši na ime »Luce«. Ta je opremljen z dvema na dotik občutljivima zaslona. Za prikazovalnikoma slik pa sta »nameščena« dva fotovoltaična panela. Ta svetlobne žarke prejemata neposredno in jih »pretvarjata« v dragoceno električno energijo. Na ta način se avtonomija prenosnega računalnika znatno poveča (tudi za več kot polovico). Vse skupaj je inovator Andrea Ponti za nameček še zapakiral v lično in uporabno ohišje.

Ker gre tu šele za idejno zasnovo, še ni povsem jasno, ali bo ta kdaj sploh na voljo v prosti prodaji. Mi seveda upamo, da se bo zanj kmalu ogrel kakšen od vodilnih proizvajalcev prenosnih računalnikov. Če bo temu tako, potem bomo lahko prenosnike uporabljali občutno dlje kot sedaj. Poleg tega jih bomo lahko za nameček še polnili v mirovanju. Strokovnjaki ocenjujejo, da bomo na tovrstne prenosne računalnike v najboljšem primeru čakali še vsaj tri leta. Držimo pesti, da bo temu dejansko tako.


Prijavi napako v članku