Računalništvo, telefonija
09.05.2015 15:39
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi pogon Solid State kapacitete šestih terabajtov

Prvi pogon Solid State kapacitete šestih terabajtov
Prvi pogon Solid State kapacitete šestih terabajtov

Nam manj znana japonska družba Fixstars je pripravila novo različico pogona Solid State, ki jemlje dih, saj za shranjevanje podatkov ponuja kar šest terabajtov prostora. Izjemno razpoložljivo kapaciteto je inženirjem uspelo doseči z uporabo tako imenovane navpične tridimenzionalne tehnologije, ki poleg izjemne kapacitete ponuja še zmogljivost in dolgo dobo delovanja ter 15-nanometrske tehnologije. Ker se novost nahaja v 2,5-palčnem ohišju, bi lahko zlahka našla prostor v običajnem računalniškem ohišju, a bo zaradi visoke cene bolj ko ne namenjena predvsem podatkovnim centrom, zdravstvenim ustanovam in raziskovalnim centrom.

Pogon Solid State Fixstars SSD-6000m se poleg kapacitete šestih terabajtov lahko pobaha še s hitrim delovanjem, saj hitrost sekvenčnega zapisa doseže 520 megabajtov na sekundo, hitrost branja pa 540 megabajtov na sekundo. Pomnilniški elementi se nahajajo v ohišju debeline 9,5 milimetra in teže 97 gramov, pri polni obremenitvi pa novost porabi do največ šest vatov električne moči. Ker je opremljena s podatkovnim vmesnikom SATA-600, je pričakovano združljiva z bogato paleto obstoječih osebnih računalnikov in strežniških sistemov.

Čeprav družba Fixstars še ni razkrila maloprodajne cene pogona Solid State SSD-6000m s šestimi terabajti prostora, ki bo naprodaj v mesecu juniju, ne bo ravno poceni. Model SSD -1000M s terabajtom prostora je namreč v ZDA trenutno vrednoten na preračunanih 730 evrov.


Prijavi napako v članku