Računalništvo, telefonija
18.04.2013 09:34

Deli z drugimi:

Share

Prva proteza za roko, krmiljena prek mobilnika

Raziskovalci podjetja Touch Bionics so s pripravo robotske proteze »i-limb« dokazali, da lahko medicina napreduje tudi s pomočjo pametnih mobilnih telefonov. Novost je namreč mogoče krmiliti kar preko aplikacije, nameščene na Applovem pametnem mobilnem telefonu iPhone.
Robotska proteza »i-limb« bo močno poveča kakovost življenja osebe, ki jo nosi!
Robotska proteza »i-limb« bo močno poveča kakovost življenja osebe, ki jo nosi!

Računalniška tehnologija in sodobna medicina sta tesno povezana, saj je slednja predvsem na račun zmogljivih računalniških sistemov močno napredovala. Inženirji podjetja Touch Bionics pa so z najnovejšim podvigom dokazali, da lahko medicina napreduje tudi s pomočjo pametnih mobilnih telefonov. Ti so namreč izdelali prvo protezo za roko, ki jo je mogoče krmiliti kar preko aplikacije, nameščene na Applovem mobilniku iPhone.

Robotska proteza ” i-limb” močno poveča kakovost življenja osebe, ki jo nosi, saj ima vrtljiv palec, vrtljivo zapestje in natančen mehanizem pogona za vsak prst posebej. Poleg tega lahko preko aplikacije, združljive z mobilnim operacijskim sistemom iOS, izbira med kar 24 različnimi prijemi. Piko na i pa daje še napreden sistem, ki zajema tako priročnik oziroma vodič za uporabo kot natančno diagnostiko delovanja.

Robotsko protezo ” i-limb” podjetja Touch Bionics je seveda mogoče uporabljati tudi brez namenske aplikacije, saj ta preko namenskih tipal zaznava signale mišic in jih pretvarja v gibe. Ker pa to od uporabnika zahteva dolgotrajno in zahtevno »uvajanje«, ki lahko traja tudi več mesecev ali celo let, si ta med tem časom lahko pomaga s priročno mobilno aplikacijo, saj mu ta nudi na razpolago kar 24 različnih prijemov.


Prijavi napako v članku