Računalništvo, telefonija
16.02.2007 08:04
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva Evropska nagrada za inovativne regije

Otvoritvena slovesnost sejma InnovAction je bila hkrati tudi prizorišče podelitve Evropske nagrade za inovativne regije, ki je potekala pod pokroviteljstvom avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine in Skupščine evropskih regij. Prvo nagrado je prejela španska regija Aragonija za projekt “Innov100” – spodbujanje inovativnih dejavnosti v 100 podjetjih. Drugo in tretjo nagrado sta prejeli avstrijski regiji Voralberg in Avstrijska Štajerska, prva za projekt odprtja pisarne za vprašanja in projekte prihodnosti, druga pa za vzpostavitev regionalne strategije za mednarodni razvoj.

Na podelitvi so vlogo podeljevalcev prevzeli Riccardo Illy, predsednik Skupščine evropskih regij ter hkrati predsednik dežele Furlanije – Julijske krajine; Tomasso Padoa Schioppa, italijanski Minister za gospodarstvo in finance; ter Klaus Klipp, generalni sekretar Skupščine evropskih regij.

Evropska nagrada za inovacije predstavlja priznanje za delo, ki so ga evropske regionalne oblasti in institucije vložile v promocijo, podporo in uvajanje inovacij na svojih upravnih območjih. Mednarodno žirijo, ki je izbrala sodelujoče projekte, so sestavljali Klaus Klipp; Isaac Getz, profesor inovacijskega managementa na Evropski šoli za management v Parizu; ter Peter Heydebreck, ustanovitveni partner in upravni direktor holdinga Innogroup AG iz nemškega mesta Karlsruhe.

Zmagovalni projekt “Innov100” za spodbujanje inovativnih dejavnosti v 100 podjetjih je bil produkt Administrativnega oddelka za raziskave, inovacije in razvoj, ki ga je regionalna uprava Aragonije ustanovila leta 2003. Cilj projekta je bil predstaviti raziskovalno in razvojno dejavnost malim in srednjim podjetjem, ki predstavljajo najpomembnejši regionalni gospodarski segment, hkrati pa je upravi regije pomagal oblikovati raziskovalne in razvojne načrte.

Drugo nagrajen je bil projekt v okviru vlade avstrijske dežele Voralberg, ki je vzpostavila pisarno za vprašanja in projekte prihodnosti pod neposrednim nadzorom deželnega glavarja. Omenjena pisarna je inovativna institucija ki lahko izvaja stabilne medresorske projekte, poleg tega pa prispeva k uvajanju številnih novih pristopov na področju sodelovanja v lokalni vladi.

S tretjim priznanjem se lahko pohvali Oddelek za gospodarske aktivnosti in inovacije vlade Avstrijske Štajerske, ki je vzpostavil regionalno strategijo za mednarodni razvoj kot prvi tovrsten med-regionalni projekt sodelovanja. Za potrebe tega projekta je bilo ustanovljeno novo javno podjetje – Štajerski center za mednarodni razvoj. Strategija je v kratkem obdobju spodbudila že 18 sporazumov med hrvaškimi, srbskimi, poljskimi in madžarskimi regijami, več kot 400 skupnih projektov v sodelovanju z avstrijskimi štajerskimi podjetji ter povečanje sodelovanja teh podjetij v več kot 40 skupnih evropskih projektih.

Skupščina evropskih regij je neodvisna med-regionalna organizacija ter hkrati najpomembnejša povezava za sodelovanje vseh regij v Evropi. Skupščina predstavlja 14 manjših medregionalnih organizacij ter 250 regij iz 32 držav. Člani tega demokratičnega foruma lahko izrazijo skupne politične ambicije ter preko te institucije enotno delujejo na evropski in mednarodni ravni, ob tem pa prispevajo ter si delijo znanje, spretnosti, izkušnje in razvijajo skupne projekte. Skupščina evropskih regij priznava raznolikost evropskih regij, njen cilj pa je spremeniti te razlike v dobro izhodišče za promocijo sodelovanja, regionalnih demokratičnih struktur, upravne odličnosti ter krepitve odnosov med prebivalci Evrope. (http://www.a-e-r.org/).


Prijavi napako v članku