Računalništvo, telefonija
26.11.2012 06:14

Deli z drugimi:

Share

Procesorji pritrjeni na osnovno ploščo tudi za osebne računalnike?

Procesorji pritrjeni na osnovno ploščo naj bi znatno pocenili osebne računalnike!
Procesorji pritrjeni na osnovno ploščo naj bi znatno pocenili osebne računalnike!

Procesorji za osebne računalnike so vse doslej bili načrtovani tako, da so se »prilegali« večjemu številu osnovnih plošč z istim podnožjem. Kmalu po vsej verjetnosti temu ne bo več tako. Na svetovnem spletu se namreč širijo govorice, da se bo podjetje Intel z uvedbo procesorjev družine Broadwell odreklo klasičnemu podnožju. To pomeni, da bodo procesorji pritrjeni na osnovno ploščo in jih ne bo moč odstraniti. Takšna rešitev je sicer že dalj časa uveljavljena na področju prenosnih računalnikov.

Procesorji Intel Broadwell, ki bodo pritrjeni na osnovne plošče, bodo opremljeni s podnožjem vrste BGA (Ball grid array). Ti bodo po vsej verjetnosti namenjeni že sestavljenim računalnikom nižjega in srednjega cenovnega razreda. Strokovnjaki so prepričani, da bo ta pristop še dodatno pocenil osebne računalnike, saj bodo tako proizvodni stroški kot stroški dela nižji. Poleg tega naj bi se izboljšala še zanesljivost delovanja osebnih računalnikov. Ta naj bi postala povsem primerljiva s prenosniki.

Podjetje Intel bo seveda poskrbelo tudi za tiste, ki prisegajo na zmogljivejše osebne računalnike. Ti bodo namreč imeli na voljo procesorje družine Broadwell s klasičnim podnožjem. Zanje pa bodo lahko izbirali med bogato paleto osnovnih plošč različnih proizvajalcev. Več o Intelovem novem pristopu na procesorskem področju naj bi bilo znanega v drugi polovici naslednjega leta. Prvi procesorji družine Broadwell bodo namreč na trg prispeli šele v prvi polovici leta 2014.


Prijavi napako v članku