Računalništvo, telefonija
18.02.2018 14:17

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo telefoni, ki otrokom pravijo “NE”

Prihajajo telefoni, ki otrokom pravijo "NE"
Prihajajo telefoni, ki otrokom pravijo "NE"

Kaj kmalu se nam lahko zgodi, da bodo naši telefoni sposobni avtomatsko prepoznati osebo, ki uporablja telefon – pa naj bo to naš 3-letni sin, ali 46-letni svak. Če bo to prvi, bomo lahko napravo nastavili tako, da prav tako avtomatsko zaklene aplikacije, za katere ne želimo, da do njih dostopajo otroci. To je vizija raziskovalcev na Univerzi v Južni Karolini in Univerzi Zhejiang na Kitajskem. Ustvarili so algoritem, ki lahko prepozna, ali otrok sluačjno brska po Amazonu in naroča stvari brez naše vednosti.

Na tržišču že obstaja nekaj aplikacij, ki nadzorajo otroke na telefonih, vendar jih v večini primerov starši morajo sami vključiti, seveda pa jih nekoliko bolj tehnološko pismeni otroci lahko nastavijo po svojih željah. Raziskovalci so ugotovili, da bi avtomatsko zaznavanje starosti močno olajšalo upravljanje s telefonom za starše, saj jim ne bi bilo potrebno skrbeti kaj počnejo otroci, ko jim starši dajo telefon. Pogosto se zgodi, da otroci, ko jim starši zaupajo telefon, odjadrajo po svoje na razne neprimerne spletne strani ali e-mail predale, kar pa lahko staršem povzroči precejšnje preglavice.

Xiaopeng Li, dodiplomski študent na Unverzi v Južni Karolini, je soavtor raziskave, ki bo predstavljena na eni večjih konferenc mobilne tehnologije v ZDA naslednji teden. Kot sam pravi so bili v raziskavi pozorni na dve veliki razliki v načinih uporabe telefonov med otroci in odraslimi. V ozir so vzeli predvsem način uporabe ekrana na dotik.


Glede na to, da imajo otroci manjše roke in krajše konice prstov kot odrasli, je njihov doseg na ekranu pogosto manjši, prav tako pa so tudi njihovi “potegi” krajši. Poleg tega otroci veliko bolj nekontrolirano uproabljajo ekran na dotik in so počasnejši pri prehajanju med tipkanjem in podrsavanjem.

Raziskava je slonela na umetno ustvarjeni aplikaciji, ki so jo uporabljali na eni strani otroci stari od 3 do 11 let in na drugi strani odrasli stari med 22 in 60 let. Aplikacija je najprej zahtevala odklepanje Android telefona in nato igranje nekaj različnih iger. Na ta način so raziskovalci pridobili raznolike podatke o tipkanju in podrsavanju. Poleg tega so spremljali še moč pritiska na ekran, ki je seveda precej drugačen, ko ekran uporablja otrok ali odrasel uporabnik.

Raziskovalci so na podlagi rezultatov ustvarili računalniški algoritem, ki detektira starost uporabnika. Po njihovem pričevanju naj bi algoritem dosegel 84-odstotno natančnost z zgolj eni klikom na ekran in 97-odstotno natančnost po osmih potezah.

Raziskovalci so mnenja, da je algoritem možno se izboljšati in čeprav sistem še ni vgrajen v telefon, obeta veliko za raznorazne aplikacije in splošno rabo naprav.


Prijavi napako v članku