Telefoni
13.04.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poglejte v kakšnih razmerah delavci izdelujejo Applove naprave

Poglejte v kakšnih razmerah delavci izdelujejo Applove naprave
Poglejte v kakšnih razmerah delavci izdelujejo Applove naprave

Garanje po 12 ur na dan v Applovi tovarni ni ravno sanjski način preživljanja poletnih počitnic študentov, kajne? Dejiana Zenga kot vse kaže to ni ustavilo. Zeng, študent Univerze v New Yorku, je preživel 6 tednov v vlogi delavca v tovarni iPhonov Pegatron, blizu Šanghaja.

Ni vse tako črno kot se zdi na prvi pogled – Kitajske tovarne se močno trudijo, da med svojimi delavci ne sprejemajo mladoletnih oseb, poleg tega Apple obišče tovarno dokaj redno, še posebej med časom, ko v tovarnah delajo na testnih produktih. Apple je za Business Insider povedal, da delavci, ki sestavljajo Applove produkte v povprečju delajo po 43 ur na teden. O resničnosti teh izjav obstajajo številni dvomi, kar potrjuje tudi Zeng, ki je vseh svojih 6 tednov preživel v 12-urnih izmenah.

Kot lahko vidimo gre za nek napredek napram stanju, kjer je Kitajska proizvodnja včasih bila. Že res, da ne gre ravno za gigantski preskok, je pa vsaj nek začetek. Kljub temu pa obstaja še kar nekaj stvari, ki bi jih bilo potrebno vzeti pod drobnogled.

Zeng je vsak večer začel z delom ob 19.30 po lokalnem času in delal 12-urno izmeno, v katero so vključene pavze in obroki. Njegovo delo je bilo milo rečeno monotono. Za delavce v tovarni je ključna učinkovitost. Vsak delavec ponavlja eno in isto nalogo cel dan, vsak dan, preden naprave dosežejo konec tekočega traku. Za Zenga je to pomenilo zavijanje enega vijaka v zadnjo stran iPhona, 12 ur na dan.

Ko je govora o testnih produktih, je stanje še slabše. Med testno produkcijo se zna zgoditi, da se na dan naredi zgolj 5 telefonov. Delavci po ure sedijo in čakajo na naslednji telefon. Pogosto med sabo niti ne smejo govoriti ali se premakniti iz svojega mesta za tekočim trakom. Ne smejo niti na stranišče. Zeng opisuje situacijo tako: “Sestaviš en telefon in potem v čisti tišini čakaš na naslednjega, tudi po dve uri”. To delo je primerjal z mučenjem, saj je izjemno težko zdržati brez da bi zaspal. V primeru, da je kateri od delavcev slučajno zaspal, so bile posledice zelo hude. Poleg tega, da so poslušali huronsko nadiranje s strani nadrejenih, je delavec, ki je zaspal, ostal brez svojega stola, kar je pomenilo, da je do konca izmene stal za tekočim trakom. Samo predstavljamo si lahko kakšne psihične posledice pusti delanje v takih razmerah.

Ko je Apple v fazi testne produkcije, to pomeni tudi višjo stopnjo varnosti. Detektorji kovine so postavljeni praktično na vsakem koraku. Verjeli ali ne, varnostna služba je v tej fazi ženske delavke prisilila, da se preoblečejo, če je njihov modrček sprožil izjemno občutljive skenerje. Vsi predmeti, ki so vsebovali kovino – najbolj pogosto vžigalniki in telefoni – so bili zaseženi pred vhodom v tovarno.

Ko se je izmena končala, so se delavci vrnili v domove, kjer so spali. Zeng si je delil sobo s sedmimi drugimi delavci in če je imel srečo je dobil nekaj vroče vode, ko se je vrnil iz dela. Kot je sam povedal, včasih ni bilo tople vode, včasih pa vode sploh ni bilo. Obroki niso bili slabi, so pa bili za tamkajšnje razmere precejšen finančni zalogaj (od $0.72 do $1.16). Vsi tisti, ki so potrebovali nekaj “pobega” od stanovanjskega doma, so lahko občasno kak obrok pojedli tudi zunaj doma, vendar je bila tam cena več kot dva-krat večja od prej omenjene. Ko vse te stroške združimo z dodatnimi kot so internet v sobi, ali pregled fizičnih sposobnosti, katerega si moral opraviti preden si začel delati, je višina stroškov strmo narasla, tamkajšnji delavci pa so na tak način doživljali še dodatno stisko.

Zeng je v svojem prvem mesecu zaslužil 3.100 juanov, kar je preračunanih 424 evrov. To je v resnici osnovna plača 2.320 juanov (316 eur) in vse nadure. Za naše razmere je to seveda izjemno malo, vendar je to še vseeno nad Kitajskim minimumom. Zeng je tako vse skupaj v svojih šestih tednih v tovarni Pegatron zaslužil preračunanih 626 eur.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku